Annons
Nyheter

Ny peng för ensamkommande

Ännu råder akut brist på kommunplatser för ensamkommande barn som söker asyl i Sverige. Nu vill Migrationsverket använda pengar i det kommunala utjämningssystemet som lockbete.
Nyheter • Publicerad 18 september 2011

– En tanke är att det ska bli synligt att det är lönsamt att man tar ett ansvar, säger Caroline Henjered, verksamhetschef på verket.

I år har 1 611 barn och ungdomar under 18 år sökt asyl Sverige utan anhöriga eller andra närstående, och för helåret är prognosen 2 400. I flera år har kommunplacering av de ensamkommande varit en huvudvärk. Nu saknas cirka 500 platser i kommuner där barnen ska bo och deras ansökan prövas.

Annons

Ska komplettera

Redan får kommuner som har mottagningsavtal med Migrationsverket ersättning. Men i ett remissvar på regeringens utredning om utjämningssystemet föreslår nu verket en kompletterande ersättning i kommunala kostnadsutjämningssystemet till kommuner som tar ansvar för migranter, säger Henjered.

– Många kommuner anser att de inte har skälig ersättning och då kan det här vara ännu en faktor som gör att man känner att man har det.

Samtidigt med problemen med att få fram platser har Migrationsverket också i uppdrag att korta handläggningstiderna för barnens ansökan. Verket har inte sett annan råd än att systematiskt börja pröva ansökan redan under vistelsen i de tio så kallade ankomstkommunerna, där barnen först hamnar.

Pröva nytt

Men därmed ökar trycket på ankomstkommunerna, som får ett långsiktigt ansvar för barnen.

– Ankomstkommunerna får en tyngre situation, säger Henjered.

Dagens system bygger på att 300–400 ensamkommande per år ska söka asyl. Verket har jobbat tillsammans med länsstyrelserna, som vid årsskiftet tog över ansvaret för förhandling med kommunerna, men det kan vara dags att pröva något nytt, menar Henjered.

– Vi väcker frågan för att vi tillsammans med kommunerna har ett problem.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons