Annons
Nyheter

Nytt rekord för vindkraften

I år kommer minst 353 vindkraftverk, med en samlad effekt på 718 megawatt, att tas i bruk. Det visar statistik från branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011
Foto: Michael Darden

Under rekordåret 2010 installerades verk på totalt 603 megawatt.

Även nästa år beräknas vindkraften expandera kraftigt. Under 2011 och 2012 väntas elproduktionen från vindkraftverk uppgå till cirka 5,8 respektive 8 terawattimmar.

Annons

Den svenska vindkraftens elproduktion har fördubblats från 2,5 terawattimmar 2009 till 5,1 terawattimmar under de senaste tolv månaderna. En genomsnittlig svensk kärnkraftsreaktor producerade 5,8 terawattimmar under samma period, enligt Svensk Vindenergi.

Med nuvarande utbyggnadstakt kan vindkraften producera drygt 11 terawattimmar 2014.

"Därefter kan det bli ett stopp för vindkraften – om vi inte ökar ambitionsnivån i elcertifikatsystemet", säger Svensk Vindenergis vd Annika Helker Lundström i ett pressmeddelande.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons