Annons
Nyheter

Partistöd gick inte att kontrollera

Två Göteborgsforskare kritiserar att de politiska partierna inte redovisar hur de använder ett extra partistöd, som de får inför valen för information till särskilt behövande. Bara ett parti särredovisar pengarna.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

Utöver det reguljära partistödet får partierna extrapengar sedan 1994, i år 30 miljoner kronor. Pengarna är avsedda att öka partiernas information till olika befolkningsgrupper för att öka valdeltagandet.

Villkoret är en kontroll och utvärdering av stödet. För granskningen finns en halv miljon kronor avsatta.

Annons

I år har forskarna i statsvetenskap Stefan Dahlberg och Rebecka Åsbrink vid Göteborgs universitet fått uppdraget att granska.

Alla partier utom ett lät extrastödet gå rakt in i valkassan. Därför kan Dahlberg och Åsbrink inteL genomföra sitt uppdrag, uppger de på debattplats i Dagens Nyheter, samtidigt som de konstaterar att partierna "beviljat sig själva" pengarna:

"Så länge det inte är möjligt att få tillgång till specifika ekonomiska redogörelser från partierna om hur de särskilda offentliga medlen för informationsinsatser används finns det anledning att ifrågasätta huruvida dessa extramedel fyller någon egentlig funktion".

Granskarna berättar inte vilket parti som särredovisar extrastödet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons