Annons
Nyheter

Pensionärer lovas sänkt skatt

Alliansregeringen lovar pensionärer sänkt skatt 2013 eller 2014 – om de offentliga finanserna tillåter. Och redan nästa år utlovas reformer för att förbättra ekonomin för de pensionärer som har lägst inkomst.
Nyheter • Publicerad 5 september 2011

"Att nästa år prioritera reformer för de sämst ställda pensionärerna är motiverat sett till det osäkra ekonomiska läget", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och de tre andra partiledarna i den borgerliga regeringskoalitionen, på DN:s debattsida.

För den med inkomstgrundad pension hamnar höjningen på runt 3,5 procent nästa år och garantipensionärerna får sin pension uppräknad med 2,8 procent.

Annons

"Tillsammans med förväntat låg inflation och därmed lägre prisökningar kommer det innebära en märkbar realinkomstökning för Sveriges pensionärer", skriver Reinfeldt (M), vice statsminister och utbildningsminister Jan Björklund (FP), näringsminister Maud Olofsson (C) och socialminister Göran Hägglund (KD).

Den skattelättnad som alliansen lovar pensionärerna 2013 eller 2014 är inte avhängigt ett kommande jobbskatteavdrag. Däremot gör de fyra partiledarna klart att de inte ser något "egenvärde" i skatteklyftor mellan pensionärer och löntagare.

"Det ska löna sig att arbeta, men det ska också löna sig att ha arbetat", skriver de fyra som lovar att "verka för en gradvis minskad skatteskillnad framöver".

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons