Annons
Nyheter

Per Westerberg kvar som talman

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010
Foto: 

Per Westerberg (M) har valts att fortsätta som riksdagens talman.

Riksdagens vice ålderspresident Mona Sahlin (S) bekräftade inför ledamöterna, när rösträkningen var klar, att Per Westerberg (M) valts med 194 röster mot 153 för Socialdemokraternas kandidat Kent Härstedt.

Annons

Riksdagen valde med acklamation socialdemokraten Susanne Eberstein till vice talman.

Sverigedemokraterna i sin nyvunna vågmästarroll höll de andra partierna på halster och ville inte berätta hur de röstat.

Men SD:s gruppledare Björn Söder uppgav att inget parti velat göra upp med SD och att partiets princip då är att det största blocket också ska få utse talman.

Sverigedemokraterna valde att heller inte säga något om hur de tänkte rösta inför talmansvalet. Det är annars regel att gruppledaren för respektive parti avger en röstförklaring.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg föreslog som väntat Kent Härstedt som talman. Han framhöll att Socialdemokraterna alltid förordat att riksdagens största parti utser talman.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra föreslog Westerberg och hänvisade till att de borgerliga sedan 1976 förordat att det största blocket ska utse talman.

- Per Westerberg har varit ledamot i 30 år i riksdagen. Han har varit minister, vice talman och talman. Han har vunnit respekt även över partigränserna, sade hon.

- Vi tänker offentliggöra hur vi röstar i kammaren, sade partisekreteraren Björn Söder när han kom ut från Sverigedemokraternas gruppmöte i riksdagshuset på förmiddagen. Beslutet om hur partiet ställer sig ska ha fattats på mötet.

- De andra partierna har fram till klockan elva på sig att ta vår utsträckta hand, sade Söder då.

En av ledamöterna, Vänsterpartiets Christina Larsen, missade att rösta i talmansvalet för att hon lämnade kammaren för att gå på toaletten.

Annons

- Det var en riktigt klantig miss första dagen på jobbet, sådant som inte får hända, säger Larsen.

Hon försökte dock springande ta sig fram till valurnan, men då var det för sent.

Utanför riksdagen, på Mynttorget, hölls en mindre demonstration. Polisen har satt upp kravallstaket vid båda ändarna av Riksgatan som går förbi riksdagshuset.

Mikael Jansson, partiets kandidat till att bli andre vice talman, ser det som naturligt att SD självt lägger ett förslag till andre vice talman.

På frågan om vad han tror om chanserna att bli andre vice talman säger Mikael Jansson:

- Vi förhandlar ju inte med de övriga partierna. Vi vill ju det, men det har inte varit några förhandlingar hittills. Då är det naturligt att vi lägger ett eget förslag.

De nyvalda ledamöterna samlades klockan 11 i riksdagen för upprop och val av talman. För Sverigedemokraterna var det här första gången de satte sin fot i kammaren. Många socialdemokrater bar märken med texten "Vi gillar olika" eller "Rör inte min kompis" som en markering mot SD.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons