Annons
Nyheter

Rapport om nytt skott i Malmö

En 16-årig pojke uppger att han blivit beskjuten vid Hermodsdalstorget i södra Malmö. Pojken träffades inte och är oskadd. Polisen kan varken bekräfta eller dementera att skott har avlossats.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010

- Anmälan kom vid lunchtid, han ringde då, men pojken hade förflyttat sig från platsen, så vi antar att den eventuella beskjutningen skedde en halvtimme tidigare, säger polisens informatör Sofie Österheim till TT.

Platsen där beskjutningen ska ha ägt rum spärrades av och polisens tekniker letade efter bevis under eftermiddagen.

Annons

Polisen i Malmö uppmanar människor att vara försiktiga när de är ute ensamma på kvällar och nätter. Det gäller särskilt personer med invandrarbakgrund, eftersom det är de som har drabbats av den senaste tidens skottlossningar i Malmö.

Polisen varnar också för att ingripa om man skulle bli vittne till en ny skottlossning.

- Man bör inte springa efter. Först ska man tänka på sin egen säkerhet, sedan ringa polisen, sade J-B Cederholm vid länskriminalen i Skåne.

Polisen har nu också med i tankarna att den stora mediala uppmärksamheten kan locka fram så kallade "copycats", personer som vill kopiera dåden, vilket leder till ännu större risker och faror.

- Projiceringen kan få den effekten och det måste vi ha med i tankarna, att "copycats" hänger på. Vi brukar prata med små bokstäver, men det här är en ytterst ovanlig situation, säger Per Lidehäll, chef för enheten för utredning och kriminalteknik hos länskriminalen, till TT.

Enbart i år har ett 50-tal skottlossningar inträffat i området. Polisen anser att situationen är oroande och säger att det är en farlig eller några få farliga personer man har att göra med.

Eftersom samtliga offer utom ett har haft invandrarbakgrund har polisen fokuserat på högerextrema grupperingar.

- Det ingår som en del i förundersökningsarbetet. Men vi spanar även bredare än så, sade Mats Lassén vid länskriminalen, enligt Kvällsposten på nätet.

Det första offret var en 20-årig kvinna som satt i en bil tillsammans med en 21-årig man i närheten av Rosengård i oktober förra året. Kvinnan avled av sina skottskador medan mannen, som var av utländsk härkomst, överlevde.

Nu kräver polisen också skärpta straff för grova vapenbrott.

Annons

- Ja, vi kommer att jobba stenhårt med den här frågan och driva den vidare. Det är oacceptabelt att personer som avslöjats med skarpladdade vapen släpps på fri fot igen efter bara en eller två dagar, säger Per Lidehäll på länskriminalen.

Han hävdar att allt fler och allt yngre avslöjas med vapen.

Polisen har upprättat en särskild organisation med fler poliser för att arbeta med utredningen.

Justitieminister Beatrice Ask säger att den senaste tidens serie av skottlossningar i Malmö är "helt förfärliga" och att insatserna från polisen är viktiga.

-Det är väldigt allvarligt och därför tycker jag att det är bra att polisen i Skåne har bestämt sig för att ytterligare stärka insatserna för att komma till rätta med problemen.

Beatrice Ask betonar också vikten av andra åtgärder i områden med stora sociala bekymmer och arbetet mot organiserad brottslighet. Hon nämner också arbete med brottsoffer och vittnen för att de ska våga tala med polisen och våga anmäla.

Ask säger att tanken på att attackerna har att göra med att offren ofta har utländsk bakgrund ligger nära till hands.

- Det är en attityd mot människor med en annan bakgrund som är helt oacceptabel och främmande i Sverige, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons