Annons
Nyheter

Regeringen förändrar sjukförsäkring

Regeringen ökar resurserna för att omarbeta den omdebatterade sjukförsäkringen.
Nyheter • Publicerad 16 september 2011
Foto: 

Totalt kostar förändringarna som berör de sjukskrivna och utförsäkrade nästan 1,2 miljarder kronor nästa år.

Av den summan går bland annat omkring 500 miljoner till tidigare rehabiliteringsinsatser, 400 miljoner kronor till ersättningen för de nollklassade och 180 miljoner kronor till Försäkringskassan. Pengarna till Försäkringskassan är dock inte enbart ämnade för sjuk- och rehabiliteringsreformen.

Annons

För de så kallade nollklassade, de som tidigare hade tidsbegränsad förtidspension och saknar sjukpenninggrundad inkomst, blir ersättningen bättre än vad som föreslogs i en departementsskrivelse i våras. Regeringen vill höja det nya bostadsstödet, som ska införas, mer än i det tidigare förslaget. Det innebär att de nollklassade får ungefär vad de hade i förtidspension. För en ensamstående utan barn innebär det omkring 2 000 kronor mer i månaden jämfört med det första förslaget.

Höjningen av bostadsstödet gör att regeringen avsätter 400 i stället för 300 miljoner nästa år för de nollklassades ersättning.

Vid en extrainkallad riksdag i somras led regeringen nederlag och oppositionen fick igenom sina förslag om förändringar av sjukförsäkringen om bland annat om höjd ersättning till nollklassade personer och ändrade regler för bedömning av arbetsförmågan.

Trots att statsminister Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring sade sig eftersträva breda lösningar i riksdagen och talade om att löpande föra diskussioner med främst Miljöpartiet har inga samtal förts om de förändrade reglerna i sjukförsäkringen.

– Nu talar man om höjd ersättning och jag antar att de menar samma sak som vi gör. Men jag vet inte, säger Miljöpartiets gruppledare Gunvor G Ericson.

Ericson vill därför att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson kallas till utskottet för att redovisa förslaget och ta till sig synpunkter från oppositionen.

Även från socialdemokratiskt håll riktas kritik.

– Inga kontakter har tagits med oss. Det är anmärkningsvärt. Det hör till ovanligheterna att riksdagen extrainkallas och fattar beslut om konkreta förändringar, som den gjorde med sjukförsäkringen. Då borde det vara naturligt att gemensamt bereda förslagen, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Regeringens förslag att öka möjligheten till individuella bedömningar när en person nått 2,5-årsgränsen i sjukförsäkringen innebär att förlängd sjukpenning ska kunna beviljas om det framstår som sannolikt att personen inte kan tillgodogöra sig Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion. I dag är kravet att det ska vara "uppenbart" att personen inte klarar av programmet.

– Det innebär, enligt vad våra jurister säger, betydligt generösare bedömningar, säger Ulf Nilsson, Folkpartiets ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Enligt honom innebär dagens regler att man i princip måste vårdas på sjukhus eller få lika omfattande vård i hemmet eller sakna verklighetsuppfattning för att få förlängd sjukpenning.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons