Annons
Nyheter

Riskabel hjärnkirurgi på utlänningar

En viss typ av lobotomiliknande hjärnkirurgi utförs inte längre på svenska patienter på grund av hög risk för bestående skador.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010

Men i Umeå har operationerna ändå fortsatt - på amerikaner - i strid med gällande riktlinjer.

- Upprörande, tycker jag. Det kan ju inte vara okej att operera utländska patienter när det anses oetiskt att operera svenska, säger Susanne Bejerot, psykiater och forskare på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Annons

Ingreppet kallas kapsulotomi och innebär att nerver mellan hjärnans främre och djupare delar kapas på ett visst ställe, främst för att lindra svåra tvångssyndrom. Socialstyrelsens riktlinjer klassar dock kapsulotomi som en åtgärd som vården inte bör utföra över huvud taget. Riskerna bedöms vara alltför stora.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå har ändå fortsatt att kapsulotomera, men under 2000-talet främst utländska patienter. Det handlar om fem personer från USA.

- Det är ett alldeles speciellt tillstånd där det fortfarande kan vara motiverat. Som jag ser det är det ett område som har hamnat i vanrykte på grund av att man under en period gjorde alldeles för många operationer på fel indikationer, säger Mats Andersson, chef för Neurocentrum.

Enligt kirurgen har resultaten på de fem amerikanska patienterna har varit tillfredsställande.

Fakta: Kapade nervbanor

Kapsulotomi är en neurokirurgisk operation som innebär att man i den så kallade inre kapseln (capsula interna) kapar nervtrådar mellan storhjärnans pannlob och djupare delar som tros spela en nyckelroll vid tvångssyndrom.

Ingreppet har utförts i Sverige sedan 1950-talet men upphörde i princip helt i mitten av 1990-talet. Totalt har 204 svenska patienter opererats sedan 1970.

Mot slutet av perioden användes kapsulotomi i huvudsak mot mycket svåra tvångssyndrom, men tidigare testades ingreppet också mot depression, panikångest, fobier och schizofreni.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons