Annons
Nyheter

S: Borg är för positiv

Regeringen gör en glädjeprognos för ekonomin 2013 och 2014, anser Socialdemokraterna som inte tycker att finansminister Anders Borg rustat tillräckligt.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011

Flera oppositionspartier riktar in kritiken på den sänkta krogmomsen.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich tycker att finansminister Anders Borg gör en alltför optimistisk bedömning av den ekonomiska utvecklingen för 2013–2014.

Annons

– Jag tror att det blir en mer utdragen process, säger han och kritiserar Borg för att vi "inte rustat oss tillräckligt inför krisen".

– Utanförskapet ligger på samma nivå som 2006, sade han.

I det här läget är det helt fel att satsa på sänkt krogmoms, anser han.

Momssänkningen på restauranger går igen i flera oppositionspartiers kritik mot budgetproppen. Regeringen smiter, tvärtemot vad den låter påskina, från ansvaret för arbetslösheten, anser Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. "I stället för miljarder till sänkt krogmoms borde pengarna läggas på jobb i välfärden", kommenterar hon i ett pressmeddelande.

V vill satsa de 5,4 miljarderna som krogmomsen kostar till en generationsväxling bland de anställda i äldreomsorgen, en satsning som enligt V kan ge 25 000 jobb.

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund tycker att regeringen lagt fram "en visionslös budget".

– Jag saknar framtidsinvesteringar som ger jobb, säger han och efterlyser större satsningar på utbildning och infrastruktur.

Han är också kritisk till att regeringen inte är beredd att använda några nya styrande miljöskatter.

Miljöpartiet har drivit kravet på sänkt restaurangmoms men Bolund är osäker på om förslaget får plats i partiets egen budgetmotion eftersom utrymmet är begränsat.

– Men jag har svårt att se att vi aktivt kommer att rösta emot den, säger han.

Annons

Sverigedemokraterna betecknar regeringens jobbpolitik som en miljardrullning som ger få nya jobb. Sänkt krogmoms har slutat med fiasko i andra länder, hävdar partiledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

"Samtidigt lägger regeringen ungefär lika mycket pengar på fortsatta instegsjobb som enbart omfattar nyanlända invandrare. 11 miljarder används för att skapa sysselsättning för i bästa fall 6 000 personer. Jag tycker inte att det är ett ansvarsfullt sätt att hantera skattemedel", skriver han.

SD ställer också höjningen av högkostnadsskyddet för vård och läkemedel, som de kritiserar, mot kostnader för anhöriginvandring.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons