Annons
Nyheter

S och M ska prata Afghanistan

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt kommer på torsdag att träffa Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin för att diskutera en bred uppgörelse om den svenska insatsen i Afghanistan, uppgav Reinfeldt vid en pressträff på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010
Foto: 

- Alla vi som har förtroendeuppdrag i Sverige har nu en skyldighet att visa att vi lägger partipolitiken åt sidan och visar förmåga till nationellt ledarskap, säger Reinfeldt.

Han betecknar torsdagens möte som "inledande samtal" och lovar att vara konstruktiv.

Annons

Vid ett möte med riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott tidigare på dagen sade ÖB Sverker Göranson att situationen var pressande för de svenska soldaterna men att de gör ett fint arbete.

- Både den civila och den militära delen är övertygad om att det vi gör gör vi på rätt sätt och vi möter mer och mer förtroende, men det är små brottstycken och det behövs mer, tillade han.

Mötet blev extra aktuellt efter helgens och gårdagens händelser med en dödad och flera skadade svenska soldater. Men mötet kom till på initiativ av utskottet sedan det kommit fram att svenska trupper varit i strid vid många fler tillfällen än vad Försvarsmakten har informerat om.

Avgörande för insatsen i Afghanistan är, enligt ÖB, hur arbetet med att få afghanerna att ta över ansvaret går.

- Det är det som sätter tiden för oss, sade Göranson.

Om Sverige skulle börja dra tillbaka sina trupper från Afghanistan redan nästa år så skulle det få direkta konsekvenser för hur Sverige ska lösa sina uppgifter där enligt Göranson.

ÖB gav en noggrann beskrivning av det säkerhetspolitiska och militära läget i Afghanistan.

- Jag har gett uttryck för samma ambition som Kabul-konferensen att de afghanska styrkorna ska börja ta över från 2014. Jag har också beskrivit kvaliteten i de styrkorna för utskottet och utvecklingen av den går saktare än vad vi hoppats på, sade Sverker Göranson.

Tillståndet för de båda soldater som skadades under strid i Afghanistan i går är fortsatt stabilt. Den ene, en man född 1984 från Göteborgstrakten, har mycket allvarliga skador men tillståndet är inte livshotande, enligt Mattias Robertson på Försvarsmaktens informationsstab. Den andre, en 29-åring från Medelpad, har allvarliga skador.

Enligt Försvarsmakten fick soldaterna splitter från så kallade RPG:s, rocket propellered grenades.

Annons

På morgonen hölls en ceremoni på den svenska basen i Mazar-i-Sharif innan kistan transporterades vidare till Sverige.

- Nu fortsätter soldaternas arbete som vanligt och de driver sina verksamheter och operationer, säger Mattias Robertson.

Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt (S) hoppas att regeringen lägger fram en proposition som är så utformad att helst alla riksdagspartier kan ställa upp på den.

- Det förtjänar Sveriges anseende i världen, soldaterna som är där, deras anhöriga och svenska folket.

TT: Är det lämpligt att sätta upp en tidtabell för tillbakadragandet av truppen?

- Jag har inga som helst synpunkter på det i dag.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, tillika gruppledare i riksdagen, Hans Linde, säger att mötet med ÖB bekräftar att säkerhetsläget i norra Afghanistan har försämrats. Men den rödgröna linjen ligger fast.

- Jag ser ingen anledning för oss i V eller de rödgröna att ompröva vår överenskommelse att en avveckling ska inledas våren 2011 och vara slutförd våren 2013, säger Linde efter utskottens möte.

Han framhåller att vare sig V eller de rödgröna är emot att skicka ner sjukvårdshelikoptrar.

- Det finns ett behov av det. Utöver det ser jag inga skäl att utöka den svenska insatsen, säger Linde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons