Annons
Nyheter

Saab ansöker om rekonstruktion

Saab Automobile ansöker om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande från ägaren Swedish Automobile.
Nyheter • Publicerad 7 september 2011

En rekonstruktion stoppar utmätningar och konkurskrav och staten tar över lönekostnaderna.

Enligt pressmeddelandet skulle en ansökan att lämnas in till Vänersborgs tingsrätt nu på förmiddagen.

Annons

Även dotterbolagen Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools omfattas av ansökan om rekonstruktion.

En ansökan om rekonstruktion ska behandlas snarast möjligt. Sannolikt kommer tingsrättens besked under dagen.

Syftet är att säkra "kortsiktig stabilitet" och samtidigt öppna för ytterligare finansiering i väntan på pengarna från de kinesiska intressenterna Pang Da och Youngman, skriver bolaget.

Enligt Saab-chefen Victor Muller står både Pang Da och Youngman bakom planen.

Domstolen väntas nu utse en rekonstruktör som ska arbeta tillsammans med ledningen för Saab Automobile. Saab-ledningen räknar med att inom tre veckor presentera en rekonstruktionsplan för sina långivare med mer detaljer om hur processen ska gå till.

Initialt ansöker man hos domstolen om tre månaders frist för att genomföra rekonstruktionen. Bolaget kommer också att ansöka om statliga lönegarantier så att de anställda under rekonstruktionen ska kunna få löner utbetalda. Augustilönerna, som ännu inte betalats ut, räknar Saab med ska kunna betalas ut så snart domstolen godkänt ansökan.

Företaget vill att domstolen utser advokat Guy Lofalk till rekonstruktör. Det var han som genomförde 2009 års rekonstruktion av företaget.

Dotterbolagen Saab Parts AB, Saab Great Britain och Saab Cars North America omfattas inte av rekonstruktionsansökan.

Förra gången Saab rekonstruerades var 2009 då man så småningom hamnade i förhandlingar med Koenigsegg, som dock valde att hoppa av och ersattes av Spyker med Victor Muller.

Saab kallade in fabrikspersonalen till jobbet från klockan sju i dag, rapporterar TV 4 Nyheterna Väst.

Annons

– De ska få information, en uppdatering av läget, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Produktionen har stått stilla i runt fem månader.

Förra gången Saab ansökte om rekonstruktion, den 20 februari 2009, skedde det efter att dåvarande ägaren General Motors, som befann sig i djup kris, meddelat att det svenska dotterbolaget skulle säljas.

Då hade Saab skulder på drygt tio miljarder kronor.

GM gick dock in och betalade nästan alla fordringsägare. Dessutom fick Saab 150 miljoner dollar av GM för att klara driften under rekonstruktionen och GM gav Saab produktionsutrustning värd 250 miljoner dollar.

Saab hade flera nya modeller på gång och en affärsplan som borgenärer och tingsrätt trodde på.

Produktionen var igång hela tiden och återförsäljarnätet intakt.

Nu har fabriken stått stilla i fem månader, leverantörer har inte fått betalt, flera Saabhandlare har slutat sälja Saab och kundförtroendet är rejält stukat. Det är dessutom i stort sett tomt i kassan och ägarbolaget har hittills inte kunnat skjuta till tillräckligt med pengar för att ens kunna betala lönerna.

För att de kinesiska bolagen Pang Da och Youngman ska kunna gå in krävs godkännanden från kinesiska myndigheter vilket brukar vara en tidskrävande process.

Bolaget fick vid förra rekonstruktionen igenom ett offentligt ackord där 75 procent av skulderna skrevs av. I slutändan blev nedskrivningarna ännu större eftersom GM, som stod för 90 procent av fordringarna, efterskänkte hela sin del.

Annons

Staten tog också över lönekostnaderna. Totalt utgick drygt 305 miljoner kronor i lönegaranti. Saab och länsstyrelsen tolkade återbetalningsreglerna olika och den rättsliga tvisten är ännu inte avgjord.

Rekonstruktionen avslutades efter sex månader när GM gjort upp att Koenigsegg Group skulle ta över.

Handeln med Swedish Automobiles aktie, som rasat nästan 80 procent sedan årsskiftet, stoppades på Amsterdambörsen på onsdagen efter beskedet om att Saab-ägaren ansöker om rekonstruktion i Vänersborg.

– Vår process avstannar inte förrän en rekonstruktion verkligen är beviljad. Vi kan inte utgå från att den beviljas, så i väntan på det fortsätter vi våra förberedelser för att kunna lämna in en konkursansökan, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

IF Metall hade möjligheten att begära Saab i konkurs redan i fredags men har avvaktat.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons