Annons
Nyheter

Saab begärs i konkurs

Fackförbundet Unionen lämnar i dag in en konkursansökan för Saab Automobile, uppger förbundet för TT.
Nyheter • Publicerad 12 september 2011
Fabriken i Trollhättan.
Fabriken i Trollhättan.Foto: 

Även Ledarna begär Saab i konkurs. Men om lönerna betalas ut, eller Saab beviljas rekonstruktion, dras ansökningarna tillbaka.

Orsaken är att de anställda fortfarande inte har fått någon lön.

Annons

– Vi hoppas naturligtvis för våra medarbetares skull att Saab kan ha en framtid, men den bedömningen tar vi inte med här utan här handlar det om att driva in en lönefordran. Våra medlemmar har varit utan löner i 17 dagar den här gången, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

TT: Är det här ett sätt att sätta press på företaget?

– Vi hoppas ju inte på att företaget ska gå i konkurs. Det gör vi ju inte. Men vi gör inte det här för att sätta press. Betalas lönerna ut inom kort kommer konkursansökan att dras tillbaka, säger Elias.

Även Unionen valde att lämna in konkursansökan mot Saab.

– Det här är en väldigt svår situation och inget som Unionens medlemmar ökar, men det är nödvändigt att vidta den här åtgärder för att säkerställa medlemmarnas pengar, säger förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Det handlar om totalt 900 konkursansökningar som nu ska registreras som enskilda mål i rätten.

Saab Automobile, Saab Powertrain och Saab Tools begärs i konkurs. Ledarna, som inte har medlemmar på de andra bolagen, begär dock endast Saab Automobile i konkurs.

Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer, som har medlemmar på både Saab Automobile och Saab Powertrain, fortsätter att avvakta. Men om inget avgörande händer med löner eller på annat sätt väntas fler anställda begära Saab Automobile i konkurs.

– Vi har mandat att invänta några dagar, men det blir i alla fall inte en vecka innan vi också går vidare med en konkursbegäran, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic till TT.

Saab Automobile väntas lämna in sitt överklagande om rekonstruktionen i dag och handlingarna når då hovrätten i morgon.

Annons

Tidigare under dagen offentliggjorde Saab Automobile ett avtal där bolagets kinesiska partner Youngman lånar ut 70 miljoner euro, drygt 620 miljoner kronor.

Uppgörelsen ingår i en så kallad överbryggningsfinansering för att hjälpa Saab på kort sikt och för att bolaget ska ha pengar under en rekonstruktion. Allt är dock inte klart. Enligt pressmeddelandet jobbar man fortfarande med slutförandet av transaktionen.

– Vi förstår att facken måste agera som de anser är bäst för sina medlemmar, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Saabs hopp står nu till att få igenom en rekonstruktion och att konkursansökningarna då blir vilande.

Det är bara om bolaget medger konkurs eller lämnar in en egen ansökan som ett konkursbeslut kan gå snabbt. Annars måste det först hållas en konkursförhandling och den kan dröja upp till sex veckor. Behövs det mer än en förhandling dröjer det ännu längre innan tingsrätten kan besluta om konkurs. Först när det finns beslut om konkurs träder den statliga lönegarantin in.

– Jag tolkar konkursansansökningarna främst som ett led i det taktiska spelet och ett sätt att säkra sina positioner om det skulle gå åt helsefyr. Slaget för Saabs vidkommande är alltså ännu inte förlorat, säger advokat Hans Elliot.

Saabs vd Victor Muller har anlänt till Frankfurt där den internationella bilsalongen smygstartar i dag. Han har ett sedan tidigare inplanerat möte med styrelsen för Clepa, den europeiska branschorganisationen för underleverantörer.

Holmqvist konstaterar att en konkurs inte är önskvärd för leverantörerna.

– De enda som gagnas av det är de anställda. Samtidigt har jag djup förståelse för att de agerar med tanke på att det gått över 14 dagar sedan de skulle ha fått lön, säger han.

Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons