Annons
Nyheter

Sahlin och Reinfeldt: bra samtal

Såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som oppositionsledaren Mona Sahlin var nöjda efter dagens samtal om den svenska insatsen i Afghanistan.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010
Foto: 

- Vi har haft inledande och mycket bra samtal med Mona Sahlin och vi ska ha nya i nästa vecka, sade statsministern efteråt.

- Jag ser också, som Sahlin, öppningar, sade Reinfeldt.

Annons

Mötet mellan Sahlin, Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt avslutades efter knappt en timme.

- Jag bedömer att förutsättningen för en sjupartiuppgörelse i riksdagen finns där, sade hon.

- Förutsättningarna är väldigt stora. Vi har alla uttryckt stor vilja och behov av att den svenska truppens framtid i Afghanistan ska lösas brett över blockgränsen.

Sahlin informerade på eftermiddagen Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand om mötet med Reinfeldt och Bildt.

- Jag tycker att det låter som om de är öppna för att diskutera. Det finns definitivt öppningar från regeringens sida som är intressanta, säger Wetterstrand.

Enligt Wetterstrand ska nu de tre rödgröna partierna vart och ett internt diskutera om de ska inleda förhandlingar med regeringen. Miljöpartiets riksdagsgrupp träffas i morgon.

Därefter ska de rödgröna ledarna diskutera ett eventuellt förhandlingsmandat åt Sahlin. Wetterstrand uppger dock att ett alternativ är att alla, inte bara Sahlin, deltar i förhandlingar med regeringen.

Sahlin gick ensam till mötet, utan representanter för koalitionskamraterna MP och V, eftersom Reinfeldt bara bjudit in två personer.

- Jag representerar den rödgröna oppositionen och det klarar jag utmärkt, sade hon inför mötet.

TT: Kan det bli aktuellt med en uppgörelse utan Vänsterpartiet?

Annons

- Min förutsättning är att vi går som en rödgrön opposition och regeringen behöver söka brett stöd i riksdagen. Bäst vore om alla utom Sverigedemokraterna fanns med i en sådan uppgörelse.

Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg att han har försäkrat sin finländske kollega Alexander Stubb att Sverige tänker sträva efter ett fortsatt nära samarbete med Finland om Afghanistan.

"Viktigt är att vi vet att vi har ett gemensamt svenskt-finskt militärt bidrag i Afghanistan", skriver Bildt och hävdar att "i detta ligger en styrka för oss bägge".

Finland har för närvarande cirka 180 man på plats, till våren ska de vara 195.

Bildt refererar också till samtal han haft de senaste dagarna i Moskva.

"Här finns en tydlig oro för att vi och andra skall lämna landet med arbetet bara halvgjort. Och då fruktar man för konsekvenserna i olika avseenden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons