Annons
Nyheter

SD avgör talmansvalet

De rödgröna kommer att nominera Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot, till posten som riksdagens talman, uppger Mona Sahlin.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010
Foto: 

Det betyder att Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll när riksdagen väljer talman på måndag. Mona Sahlin uppger att hon står fast vid att Socialdemokraterna aldrig ska göra sig beroende av Sverigedemokraterna, men påpekar att det inte betyder att man måste ta hänsyn till hur de kommer att rösta.

- Vi måste utgå från vad som är det bästa förslaget, säger Sahlin.

Annons

- Vi kan inte tänka bort Sverigedemokraterna från Sveriges riksdag. Oavsett vem som blir vald så måste det ske med en majoritet, säger Härstedt på frågan om hur det skulle kännas om han blir vald med hjälp av Sverigedemokraternas röster.

- Jag går till val som kandidat för de rödgröna, ingen annan.

Sahlin uppger att Socialdemokraterna även framöver kommer att följa samma princip om att inte bry sig om hur Sverigedemokraterna eventuellt kommer att rösta.

- Jag tänker inte göra som Maud Olofsson säger och lägga ned oppositionsarbetet i fyra år, då skulle Sverigedemokraterna bli oppositionen och det skulle vara förödande, säger S-ledaren.

- Detta betyder att vi har vågmästarrollen och vi bestämmer vem som ska bli riksdagens talman, säger SD:s ledare Jimmie Åkesson med anledning av de rödgrönas utspel.

Enligt Åkesson tog SD i går, på gruppledarnivå, kontakt med de andra partierna om talmansvalet. Hur det gick sade sig Åkesson inte veta när TT talade med honom i dag. Han utgick dock ifrån att de andra partierna inte svarat ännu.

- Men detta måste rimligen innebära att de måste tala med oss nu, säger Åkesson.

Han räknar nu med att andra partier vill samtala med SD även om kommande förslag i riksdagen.

Om Kent Härstedt inte blir vald till talman kommer Socialdemokraterna att föra fram Susanne Eberstein som kandidat till att bli förste vice talman.

Miljöpartiet ska nominera riksdagsledamoten Ulf Holm som andre vice talman, bekräftar Holm för TT.

Annons

Ulf Holm sitter i riksdagen sedan 2002 och han är invald på partiets Skånelista.

Sverigedemokraterna tänker dock ställa talmansfrågan på sin spets och kräver då att få andra vice talmansposten i stället för Miljöpartiet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppger att de fyra allianspartierna är överens om att föra fram Per Westerberg som talman i riksdagen för de närmaste fyra åren. Westerberg (M) har varit talman sedan 2006. Reinfeldt sade också att det inte finns någon överenskommelse med de rödgröna om hur man ska agera i måndagens talmansval.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons