Annons
Nyheter

Sjukhus anmält för arbetstidsbrott

Gällivare sjukhus har anmälts till Arbetsmiljöverket för brott mot arbetstidslagen. Enligt anmälan har läkare arbetat både dagar och nätter två veckor i sträck i somras.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Foto: 

I medier har det förekommit uppgifter om att en läkare jobbat dygnet runt i en månad, men det förnekas av sjukhuset.

- Det har blivit en höna av en fjäder av det här. Ingen har jobbat en månad i sträck hos oss. Däremot har folk jobbat tolv dagar i sträck, säger Bengt Jakobsson, verksamhetschef för Gällivare sjukhus.

Annons

Läkarna som var inhyrda under sommaren jobbade dagtid. Efter klockan 16 hade de beredskap i hemmet och blev kontaktade vid behov. Enligt Jakobsson var det inte så hög belastning på läkarna under jourtiden.

- Framför allt handlar det om larm på kvällssidan och då mest telefonsamtal. Några enstaka gånger kan det ha varit mer.

Arbetstidsavtalet för läkarna tillåter beredskap i hemmet. Dock inte utan 36 timmars veckovila, vilket läkarna i Gällivare inte fick.

- Det kunde vi inte erbjuda med det schema vi körde i somras och det följde inte avtalet. Vi har en skriftväxling med Arbetsmiljöverket om det. Det ligger som ett ärende och det kan bli ett påpekande därifrån.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons