Annons
Nyheter

Småföretagare vill ha mer

Småföretagarna välkomnar regeringens förenklingar av 3:12-reglerna.
Nyheter • Publicerad 13 september 2011

Men de hoppas på mer i nästa veckas budget.

– Men detta är ett bra steg. Det innebär en skattelättnad på 3 000 kronor per år för många företagare, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist.

Annons

De så kallade 3:12-reglerna bestämmer hur mycket en företagare kan ta ut som utdelning och som inkomst. Regeringen föreslår i den kommande budgeten att schablonbeloppet för vad som får tas ut som utdelning höjs till 143 275 kronor, samtidigt som ett tak på 90 inkomstbasbelopp införs för hur mycket av utdelningen som måste tas ut som inkomst av tjänst.

Regeringen ska diskutera

– Det är viktigt att förenkla för landets företagare och se till att beskattningen blir rimlig, säger näringsminister Maud Olofsson (C).

Centern vill, liksom Företagarna, gå längre i förenklingen av 3:12-reglerna, men Olofsson påpekar att regeringen inte diskuterat det än.

Företagarna hoppas också på att regeringen tillsätter utredningar om att börja ta bort småföretagarnas sjuklöneansvar och om att införa möjligheten till bara en karensdag för företagare. Det är dock inte aktuellt, enligt Olofsson.

Förenklad expertskatt

Regeringen kommer i budgeten också att föreslå förenkling av expertskatten för utländsk personal. Olofsson menar att det i dag går för långsamt att ge klartecken till företag som vill ta hit utländska experter.

Ett annat budgetförslag är att avdragsrätten för forskning och utveckling utökas.

Regeringen satsar dessutom 20 miljoner kronor per år 2012–2014 på insatser som ska stärka och utveckla nya eller befintliga turistdestinationer i Sverige, samt på rådgivning för små turistföretag.

– Vi måste utveckla våra destinationer om vi ska ha något att marknadsföra, säger Olofsson.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons