Stark oro för grekisk smittorisk
Den tillfällige premiärministern i Grekland, Panagiotis Pikrammenos, lovar "en smidig övergång". George Zannias, viktig förhandlare i landets skuldnedskrivningar, är finansminister.
Men besked från Grekland har inte på länge förmått lugna finansmarknaderna. De europeiska börserna vände skarpt nedåt i torsdagens eftermiddagshandel. Både börserna i Madrid och Milano sjönk 2 procent när rapporter om en rusning för att ta ut pengar i spanska Bankia drabbade banksektorn i både Spanien och Italien.
Euron föll till den lägsta nivån på fyra månader till följd av oro för läget ska förvärras i Spanien och Italien.
"Åtstramningssjuka"
Nedgången är framkallad av dödläget efter nyvalet i Grekland den 4 maj. Men nästa nyval i juni innebär ingen garanti för att landet får en livskraftig regering som kan genomdriva omställningen som är villkoret för EU:s och valutafonden IMF:s stödpaket.
En ny opinionsmätning visar att vänsterpartiet Syriza, som kräver att villkoren ska omförhandlas, skulle bli största parti med 24,5 procent av rösterna. Konservativa Ny demokrati och socialdemokratiska Pasok – de enda som står bakom uppgörelsen med EU/IMF – skulle få 21,5 respektive 15,5 procent.
Den 37-årige Syriza-ledaren Alexis Tsipris varnar EU och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att "spela poker med människors liv i Europa".
– Om åstramningssjukan ruinerar Grekland, kommer den att sprida sig till resten av Europa, sade Tsipras till BBC i onsdags.
Varning på varning
Avgående premiärministern Lucas Papademos säger att det vore "förödande" för Grekland att ensidigt avvisa EU/IMF-paketet men öppnade för att man "kan försöka få till stånd en del justeringar".
IMF-chefen Christine Lagarde varnar för "extremt dyra" konsekvenser, inte bara för Grekland, om landet skulle tvingas lämna eurozonen. Hon manar grekiska ledare att visa att de vill behålla euron genom att hålla fast vid avtalet med EU och IMF om räddningspaketet.
Även Världsbankens chef Robert Zoellick varnar för att krisen kan spridas till andra, betydligt större ekonomier om Grekland överger euron.