Annons
Nyheter

Stopp för ensamarbete på sena tåg

Ett överfall på en tågvärd på ett Öresundståg blev för mycket för Arbetsmiljöverket. Ensamarbete förbjuds för tågvärdar sena kvällar och nätter. Beslutet är kopplat till ett vite av 200 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 16 september 2011

En tågvärd attackerades natten till i torsdags vid en biljettkontroll på tåget mellan Kristianstad och Bromölla.

Då beslutade fackets skyddsombud om att arbetet inte fick utföras på grund av den risk för våld som finns. Kontrollen upphörde och beslutet prövades av Arbetsmiljöverket, som på fredagen gick facket till mötes.

Annons

– Det kan inte vara i lagstiftningens mening att man ska jobba med den hotbild som finns, säger Mats Ryderheim, chef för Arbetsmiljöverkets distrikt i Malmö

– Det finns ytterligare ett 40-tal anmälningar i år så det här är ingen engångsföreteelse. Det har hänt mer eller mindre allvarliga tillbud under året, säger han.

Ensamarbete förbjuds mellan klockan 19 och 6 på alla Öresundståg i Sydsverige. Beslutet gäller omedelbart.

En 21-årig man har anhållits misstänkt för överfallet på tågvärden. Mannen greps i Bromölla och är misstänkt för försök till grov misshandel.

Enligt Mats Ryderheim håller DSB First på att göra en riskbedömning av arbetet på tågen, men den är inte klar.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons