Annons
Nyheter

Stor ökning av asylsökande

Många kommuner pressas hårt av en just nu stor anstormning av asylsökande.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

Campingplatser och andra tillfälliga boenden har i nöd hyrts av Migrationsverket för akuta platser.

Hittills i år har 22 045 personer sökt asyl Sverige. Runt 4 000 av dem har uppgivit serbiskt medborgarskap, vilket bara 421 personer uppgav samma period förra året. Bara i september kom 1 410 serbiska medborgare.

Annons

Kommunerna måste akut ordna insatser som exempelvis sjukvård.

Tjörns kommun fick förra veckan över en natt en tillfällig förläggning för 200 asylsökande upprättad på turistanläggningen Tjörnbro Park. Dagen efter första samtalet från Migrationsverket kom mellan 100 och 150 asylsökande.

- De ringde halv fem på eftermiddagen på tisdagen och dagen därpå, på onsdagen, anlände de första, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (FP) till TT.

Han är mycket kritisk till att den lilla kommunen med 15 000 invånare inte fick veta något alls innan dess av Migrationsverket.

- Det måste de ju ha vetat tidigare att det var på gång genom avtal och förhandling. Vi förstår att de måste ha fram boende, men de sätter oss i en väldigt svår situation. Jag tycker att det är en anständighetsfråga att man hör av sig så att kommunen får en rimlig chans att förbereda sig. Vi har ansvar för barnen, för räddning, för vård och annat, säger Martin Johansen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons