Nyheter

Stort beslag av kokain

Cirka 70 kilo kokain ämnat för Sverige har tagits i beslag, uppger Tullverket.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2012
Foto: 

Kokainet var gömt i en kylcontainer med bananer som skickats från Sydamerika med Helsingborgs hamn som slutdestination. Var och hur beslaget gjordes vill Tullverket inte kommentera eftersom det pågår en utredning. Ingen person är gripen för tillfället.

– Vi kan inte säga mer på grund av rådande förundersökningssekretess, säger Anette Malmberg, kommunikationschef på Tullverket, till TT

Värdet på kokainet uppskattas till 55–70 miljoner kronor i missbrukarledet.

Beslaget har gjorts i ett samarbete mellan utländska brottsbekämpande myndigheter och Tullkriminalen i Malmö.

Ett liknande beslag gjordes 2009 i en container med fryst broccoli, även den på väg från Sydamerika mot Helsingborg. Nio plastdunkar med 106,5 kilo kokain hittades av tyska myndigheter. Kokainet byttes ut mot strösocker och skickades vidare till Sverige. I hamnen greps två män som skulle hämta lasten. De dömdes i juni 2010 till tio års fängelse vardera för försök till grovt narkotikabrott.

I torsdags åtalades fyra män efter ett annat stort beslag på 46,5 kilo kokain. Värdet på det beslaget, som gjordes i Stockholm i maj i fjol, beräknas till närmare 145 miljoner kronor. Rättegången mot männen inleds den 11 januari.

Monica Hansson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.