Annons
Nyheter

Svensk åtalad för krigsbrott

En 43-årig svensk åtalades i dag för grovt folkrättsbrott och människorov.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010

Han anklagas för att ha torterat civila bosnienserber som lägervakt åt bosnienkroatisk milis i fånglägret Dretelj 1992.

Mannen har rötter i Bosnien-Hercegovina och är bosatt i norra Sverige.

Annons

Han ska i lägret bland annat ha misshandlat frihetsberövade personer, som hade satts i små celler eller i större förrådslokaler på betonggolv. Fångarna fick inte tillräckligt med mat och vatten för att förhindra undernäring och viktförlust.

Fångarna i lägret var i stor omfattning utsatta för våld, sexuella övergrepp, hot och kränkningar. De hade inte tillgång till adekvat läkarvård, tvingades uträtta sina naturbehov oskyddat i cellerna och fick inte sköta sin personliga hygien.

I stämningsansökan räknas sedan upp förnamnen på 28 fångar, kvinnor och män, som hållits inspärrade i lägret. För var och en beskrivs sedan de övergrepp som har begåtts mot dem.

En man tvingades till exempel masturbera åt en annan fånge. En annan tvingades utföra oralsex på en medfånge. En tvingades att repa gräs med händerna och även beta gräs och äta cigarettfimpar. En fick en vapenmynning intryckt i sin mun.

Flera av fångarna blev slagna och sparkade av vakterna med eller utan tillhyggen.

Den åtalade mannen var enligt åklagaren medveten om de olovliga frihetsberövandena och dess syfte och även om fångarnas regelvidriga och brutala levnadsvillkor. Därigenom har han gjort sig skyldig till folkrättsbrott genom svåra överträdelser av 1949 års Genevekonvention, står det i stämningsansökan.

Mannen greps i januari, när Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission arbetat med fallet sedan 2008, i samarbete med bland andra FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.

- Min klient förnekar allt, men vidgår vissa sakomständigheter som han inte haft ansvar för. Han var vakt och gjorde som han blev tillsagd helt enkelt, säger 43-åringens advokat Ola Salomonsson till TT.

Mannen var till en början häktad även för mord, men bevisningen har inte räckt för ett åtal på den punkten.

Fallet är unikt, eftersom det är första gången någon åtalas för krigsbrott sedan krigsbrottskommissionen inrättades.

Annons

Enligt Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms Universitet, är den svenska lagstiftningen inte anpassad för krigsförbrytelser.

- Den är föråldrad, den är mer än 20 år gammal och det har hänt väldigt mycket. Det orsakar svårigheter för åklagare, domstol och även den åtalade med exakt vad som är brottsligt i det här folkrättsbrottet, eftersom det är formulerat på ett ganska svepande sätt, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Rättegången mot 43-åringen inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 13 oktober och åklagare Magnus Elving räknar med att den kommer att pågå i fem månader. Åtalet omfattar 21 brottsoffer. Dessutom kommer 10-20 vittnen från en rad länder att kallas.

Den svenska utredningen har sitt ursprung i en fotbollsmatch i Danmark mellan asylsökande, då en av deltagarna kände igen en sekreterare till ett befäl i det läger där svensken tjänstgjorde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons