Annons
Nyheter

Svenskar beskjutna i Afghanistan

Under tisdagen utsattes en grupp bestående av svenska soldater och personal ur den afghanska armén för beskjutning nära Darzab i Afghanistan.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Enligt Försvarsmakten kunde svenskarna tillkalla flygunderstöd och dra sig tillbaka utan att behöva besvara elden. Ingen skadades.

Incidenten inträffade 14.44 på tisdagseftermiddagen, svensk tid. Enligt Försvarsmakten var det aldrig någon direkt fara för de svenska soldaternas liv.

Annons

- Den bild jag fick förmedlad var att det inte var speciellt riktat mot truppen och inte med så hög precision, säger Johannes Hellqvist, informatör på Försvarsmakten.

De beskjutna svenskarna var en del av ett så kallat OMLT-team, som är ett slags mentorsgrupp, där svenska soldater och officerare utbildar den afghanska armén.

- De fick understöd av attackhelikopter och flygstridskrafter, som inte behövde använda verkanseld. De gjorde bara vad man kallar "show-off-force", att man visar sin närvaro i avskräckande syfte, säger Johannes Hellqvist.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons