Nyheter

TV-strejken är avblåst

Tv-sändningen från SM-finalerna i handboll var hotade. Men nu är TV-sändningarna i tvåan räddade.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2012
Lars Möller Madsen.
Lars Möller Madsen.Foto: 

Det blir ingen strejk på Sveriges Television eller Sveriges Radio. Med bara en timme kvar till att strejken skulle bryta ut kom parterna, Almega och Unionen, med hjälp av medlarna överens om nya löneavtal, enligt Almega.

Avtalet på tv-området ger löneökningar på 2,6 procent på ett år. En av tvistefrågorna rörde de så kallade individgarantierna. Där fick arbetsgivarna ge sig. Alla anställda på avtalsområdet garanteras minst 300 kronor extra i månaden. Arbetsgivarna vill helst inte ha några sådana garantier alls.

Unionen hade krävt ytterligare 0,2 procent i lönepåslag, för innebrända kompetenspengar i 2010 års avtal, men så blev det inte.

Det är fortfarande oklart hur det blir med avtalet för de som arbetar på Bilprovningen. De har varslat för strejk klockan 16.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.