Nyheter

Tvångsäktenskap ska ge fängelse

Att tvinga någon att gifta sig ska kunna straffas med fängelse, vilket ska föreslås i en utredning.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012

Enligt flera medier ska straffet för tvångsäktenskap ligga på uppemot två års fängelse.

Utredningen, som presenteras senare i vår, sätter även stopp för barnäktenskap när möjligheten för personer under 18 år att få dispens tas bort.

– Min inställning har hela tiden varit att vi behöver en lagstiftning mot tvångsäktenskap och att dispensen mot barnäktenskap behöver tas bort, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).

– Samtidigt finns en ödmjukhet inför frågan. När det pågår en utredning är det viktigt att vi får höra både för- och nackdelar.

Tvångs- och barnäktenskap är redan i dag förbjudet, men en kriminalisering behövs för att markera allvaret.

– Det är viktigt att människor vet att om jag begår ett brott så får jag ett straff för det, säger Nyamko Sabuni.

Att ta bort dispensen för barnäktenskap skulle innebära ett viktigt skydd för flickor, säger hon. I dag ges dispens i vissa fall om flickan är gravid och graviditet utom äktenskapet inte accepteras av den grupp hon tillhör.

– Det leder ju till att man pressas att bli gravid. Genom att markera att inget barn ska bli bortgift, inte ens om det väntar ett eget barn, kan vi ta bort den typen av press.

Lagstiftning är dock inte det enda redskapet för att komma tillrätta med hedersrelaterade brott, framhåller hon.

– Det är ännu viktigare hur vi jobbar praktiskt, inom socialtjänsten, polisen och skolan. Det enskilda offret måste våga anmäla och känna trygghet med att få stöd och skydd.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.