Nyheter

V röstar om ny partiledare

I dag avgörs det vem som efterträder Lars Ohly som Vänsterpartiets nya partiledare. Kampen om ledarskapet står mellan Rossana Dinamarca och favorittippade Jonas Sjöstedt.
Nyheter • Publicerad 6 januari 2012

Ulla Andersson drog sig ur kampen efter gårdagens omröstning då partikongressen röstade emot förslaget att partiet skulle ha två partiledare.

Andersson säger att hon nu ställer sig bakom valberedningens förslag att Jonas Sjöstedt ska bli nästa partiledare. Samtidigt tillägger hon att även Dinamarca skulle vara ett bra val.

Jonas Sjöstedt är också lite besviken över att hans linje förlorade men tror inte att det påverkar beslutet om vem som ska väljas till ny partiledare.

– Jag hade ju väldigt gärna sett ett delat ledarskap. Jag har varit för det hela vägen. Men nu har kongressen sagt sitt och det är inget att säga om det. Ombuden bestämmer.

Om han blir vald kommer han att se till att fler än en syns, säger han och tillägger:

– En av dem är självklart Ulla Andersson.

På torsdagskvällen sade kongressen nej till att slänga hela förslaget till ny politisk strategi för Vänsterpartiet med röstsiffrorna 117-93 men på fredagen försvann det kanske mest kritiserade stycket från dokumentet.

I det sades bland annat "vi pratar inte luddigt om socialismen när vi möter folk, lika lite som vi pratar om teknikaliteter eller uttrycker oss byråkratiskt". Där slogs också fast att vänsterpartisterna ska uppfattas som "radikala och förändringsdugliga, inte abstrakta eller verklighetsfrånvända".

Flera ombud kände inte igen sig i beskrivningarna och protesterade. Resultatet blev att hela stycket ströks med röstsiffrorna 124 mot 84.

Även stycket om att V ska se proffsigt ut men inte glassigt och massproducerat ströks.

Den nya inriktningen att V ska göra politik ändrades på flera punkter. Partiet ska inte utföra kommunens jobb, ansåg kongressen.

Många reagerade också emot att partiet ska "Sluta prata börja jobba". Det ändrades nu till V ska vara "ett aktivt och synligt parti".

Monica Hansson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.