Annons
Nyheter

V vill ta hem svenska soldater

Sedan en svensk soldat dödats i Afghanistan framför Vänsterpartiet - som ändå är troget den rödgröna överenskommelsen - åter åsikten att de svenska soldaterna ska hem.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2010
Foto: 

Försvarsminister Sten Tolgfors går i svaromål.

- Jag tycker att det är hög tid att vi ser, efter att ha varit i Afghanistan i nio år, att den här insatsen inte har lyckats med sina målsättningar, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson.

Annons

Vänsterpartiet vill avveckla den svenska militära insatsen och ersätta trupperna med mer bistånd.

Men Sten Tolgfors (M) säger att insatsen i Afghanistan måste vara bred. Afghanska regeringen behöver hjälp att utbilda armé och polis för att stegvis kunna ta över säkerhetsansvaret, framhåller han.

- Den säkerheten är en förutsättning för mycket av det bistånd som Sverige och andra länder, och även organisationer, bedriver.

I den rödgröna överenskommelsen ska de svenska trupperna helt ha dragits tillbaka först första halvåret 2013. Linde säger ändå att Vänsterpartiet står fast vid den.

Den proposition regeringen ska lägga senare i år om Afghanistan får diskuteras senare, menar Tolgfors.

- Jag tror inte att det är där vi är just nu.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons