Annons
Nyheter

Vården av Anna Lindh ska granskas

Socialstyrelsen ska granska vården av förra utrikesministern Anna Lindh. Det medicinska omhändertagandet ska gås igenom av utländska experter, uppger Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Socialstyrelsen granskar normalt inte fall som är äldre än två år.

"Men i det här fallet behövs en granskning. Frågan har ett stort allmänintresse och det handlar om hur vården har fungerat i en situation då landets utrikesminister utsatts för ett attentat", säger Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Annons

Utredningen ska ledas av experter som rapporterar direkt till Socialstyrelsens generaldirektör.

Han har vänt sig till generaldirektörerna för de nordiska tillsynsmyndigheterna för att få deras hjälp att utse experter.

Tanken är att granskningen ska vara klar innan årets slut och senast i början av 2011.

Det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh har ifrågasatts i programmet Kalla fakta i TV 4. Kalla fakta uppgav bland annat att sjukhuset kunde ha använt andra vårdmetoder. Det framkom också att två av Karolinska sjukhusets mest erfarna kirurger var på plats först cirka fem timmar efter överfallet.

- Vi tar emot Socialstyrelsens beslut med stor tillfredsställelse, säger Klas Östman, presschef vid Karolinska universitetssjukhuset.

Sjukhuset bad den 29 september myndigheten att granska vården av Anna Lindh. Då hade ännu inte Kalla fakta hunnit gå ut med sina uppgifter.

Sjukhuset ansåg sig inte kunna bemöta uppgifterna utan att bryta mot patientsekretessen, och har också vägrat att lämna ifrån sig Anna Lindhs journal - en journal som för säkerhets skull är borttagen ur sjukhusets system.

Under åren har det gått rykten inom läkarkåren att Anna Lindhs liv hade gått att rädda med hjälp av andra metoder och rutiner än de som Karolinska använde.

- Det blir ju alldeles utmärkt om Socialstyrelsen kan göra slut på sådan eventuell ryktesspridning, säger Klas Östman.

TT: Men vad gör ni om utredningen skulle visa att sjukhuset gjorde någonting fel?

Annons

- Det får vi i så fall ta ställning till då, säger Klas Östman och tillägger att sjukhusets egna granskningar inte har visat någonting sådant.

Utrikesminister Anna Lindh överfölls och knivskars inne på varuhuset NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003.

Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. Hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där hon opererades.

Anna Lindh dog klockan 5.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken. Dessutom var levern skadad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons