Annons
Nyheter

Vårsolen för stark för ögonen

Nu när vårljuset kommer är det hög tid att plocka fram solglasögonen eller kanske investera i ett par nya.
Men billiga eller dyra spelar ingen roll, båda ger ett bra skydd mot allvarliga ögonsjukdomar.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2014
Arkivbild. Vårsolen är för stark för ögonen.
Arkivbild. Vårsolen är för stark för ögonen.Foto: 

På en tiogradig skala ligger vikten av att ha solglasögon på elva, enligt Bo Andersén, ögonläkare vid Capio Medocular.

- Det är jätteviktigt. Skyddar man inte sina ögon med solglas riskerar man att få gråstarr i förtid eller skador på sin näthinna.

Annons

De som tror att ögonen mår sämst på sommaren har fel, det är nämligen i den starka vårsolen, på fjället eller på sjön som det är viktigast att skydda sig.

- Man bör plocka fram dem till sportlovet och sedan kan de ligga framme när vårsolen kommer. Men det är aldrig för sent, säger Bo Andersén.

För den som funderar på om man ska investera i ett par dyra eller köpa ett par billiga brillor är svaret att det spelar ingen roll. Det är nämligen ingen vidare skillnad förutom i designen, bågarna och känslan.

- Huvudsaken är att man har glas som har någon filterkategori och är CE-märkta.

Bo Andersén använder alltid solglasögon så fort det är soligt.

- Med solglasögon får man ett bättre skydd för framförallt näthinna och lins, plus att en del tycker att man blir snyggare, sexigare och ser lite coolare ut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons