Annons
Nyheter

Vattenfall omförhandlar chefslöner

Den statliga energijätten Vattenfall tar nya tag för att se till att regeringens riktlinjer om chefsersättningar följs.
Nyheter • Publicerad 23 september 2011

Höga ersättningar har lett till en kritikstorm och nu ska en del avtal förhandlas om.

Bakgrunden är kritikerstormen under vintern och våren.

Annons

– Den uppmärksammade dels att ersättningarna avvek från regeringens riktlinjer, dels att det rörde sig om höga belopp, säger ordförande Lars G Nordström på en pressträff.

Vattenfalls egen utredning visar att det finns "vissa avvikelser" från riktlinjerna. Nu ska exempelvis ersättningar och villkor förhandlas om, i den mån lagar och kollektivavtal tillåter.

Vattenfall har gått igenom ersättningarna till 16 ledande befattningshavare samt 228 högre chefer. I huvudsak ligger lönerna inom vad Vattenfall kallar marknadsintervallet, det vill säga inom ett intervall upp till 20 procent högre eller lägre lön än genomsnittsersättningen hos andra jämförbara företag.

Vissa chefer har pensionslösningar i Tyskland som möjliggör för dem att gå i pension vid en lägre ålder än 62. Dessutom uppmärksammades i våras att det finns eller har funnits ett tiotal chefer som har haft kontraktslön där den enskilde chefen kunnat sluta och ändå behålla sin lön flera år efteråt.

Dessa avtal ska nu, så långt det går, förhandlas om.

– Omförhandlingar har skett och några pågår, säger Nordström.

"Jag välkomnar styrelsens åtgärder som syftar till att skapa en ny och sundare ersättningskultur i Vattenfall. Det handlar om att stärka förtroendet för Vattenfall", säger finansmarknadsminister Peter Norman i ett uttalande.

Vattenfall ska också särskilt göra en fördjupad genomgång av handlarverksamheten där vissa chefer och nyckelpersoner har både kortsiktiga och långsiktiga bonusprogram.

En del av förklaringarna till de höga ersättningarna kan enligt Nordström vara att Vattenfall hade en decentraliserad organisation där många beslut togs lokalt.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons