Annons
Nyheter

Vattenfall omförhandlar löneavtal

Den statliga energijätten Vattenfall vidtar ytterligare åtgärder för att säkerställa att regeringens riktlinjer om ersättningar till ledande befattningshavare följs.
Nyheter • Publicerad 23 september 2011

Exempelvis ska löneavtal förhandlas om.

Vattenfalls egen utredning visar att det finns "vissa avvikelser" från riktlinjerna. Nu ska exempelvis ersättningar och villkor förhandlas om, i den mån lagar och kollektivavtal tillåter.

Annons

Vattenfall har gått igenom ersättningarna till 16 ledande befattningshavare samt 228 högre chefer. I huvudsak ligger lönerna inom vad Vattenfall kallar marknadsintervallet, det vill säga inom ett intervall upp till 20 procent högre eller lägre lön än genomsnittsersättningen hos andra jämförbara företag.

Vissa chefer har pensionslösningar i Tyskland som möjliggör för dem att gå i pension vid en lägre ålder än 62. Dessutom uppmärksammades i våras att det finns eller har funnits ett tiotal chefer som har haft kontraktslön där den enskilde chefen kunnat sluta och ändå behålla sin lön flera år efteråt.

Dessa avtal ska nu, så långt det går, förhandlas om:

"Som ny ordförande kan jag konstatera att det funnits avvikelser. För att säkerställa att riktlinjerna följs har Vattenfall vidtagit, inom gällande lagstiftning och kollektivavtal, ett antal åtgärder för att rätta till avvikelserna", skriver Lars G Nordström, ordförande i Vattenfall.

Vattenfall ska också särskilt göra en fördjupad genomgång av handlarverksamheten där vissa chefer och nyckelpersoner har både kortsiktiga och långsiktiga bonusprogram.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons