Annons
Nyheter

Wallenberg ny ordförande i LKAB

Marcus Wallenberg föreslås som ny styrelseordförande i det statliga gruvbolaget LKAB.
Nyheter • Publicerad 1 september 2011

Han får ett arvode på 570 000 kronor per år, samma som nuvarande ordförande har, och ska tillsättas på en extrastämma den 12 oktober, enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet.

"Marcus Wallenberg har ett stort industriellt kontaktnät och unika erfarenheter från industri- och finanssektor. Dessutom har han en gedigen erfarenhet av att leda styrelsearbete. Jag är mycket glad att han har tackat ja till detta viktiga uppdrag", skriver finansmarknadsminister Peter Norman i en kommentar.

Annons

Marcus Wallenberg är styrelseledamot i en lång rad av de bolag som ingår i Wallenbergsfären och är ordförande i bankkoncernen SEB, försvarsindustrikoncernen Saab och vitvarutillverkaren Electrolux. Han har tidigare varit vd för sfärens maktbolag Investor.

LKAB är helägt av staten och har cirka 4 000 medarbetare. Bolaget omsatte i fjol närmare 29 miljarder kronor. Nuvarande styrelseordförande i LKAB, Lars-Åke Helgesson, utsågs så sent som i april i år.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons