Nyheter

Ytterligare 400 jobb bort på Astra

Ytterligare 400 tjänster ska bort från läkemedelsföretaget Astra Zeneca i Sverige, uppger Rapport. Det blev resultatet av förhandlingar mellan ledningen och fack. De största neddragningarna ska göras i Södertälje.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2012

Enligt Rapport blev det resultatet sedan förhandlingar mellan företagsledningen och facket nu har slutförts.

De 400 tjänsterna försvinner som en konsekvens av att forskningen skärs bort. En av de avdelningar som drabbas hårdast är den som har hand om underhåll av laboratorium och instrument där 75 procent av tjänsterna ska bort.

I början av februari kom beskedet att 1 100 personer tvingas lämna läkemedelsjätten.

Astra Zenecas presschef Ann-Leena Mikiver säger att de ytterligare 400 tjänsterna som nu ska bort är en precisering av det besked om neddragningar som företaget presenterade i februari.

– Vi förstod redan då att det var personal i staber och kringservice som skulle bli berörda. De som nu berörs är ekonomer, jurister personalavdelning, IT-tekniker, labbtekniker och den typen av breda kompetenser.

TT: Är det här de sista nedskärningarna eller kan det komma fler?

– Vi är ett stort globalt företag som lever i en konkurrensutsatt sektor. Det är hela tiden pågående förändringar och det är aldrig klart, säger Ann-Leena Mikiver.

Ann-Leena Mikiver säger att företaget har en hög ambitionsnivå när det gäller att stötta personal när det kommer i ett läge att man blir övertalig och ska lämna företaget.

– Vi har massor av aktiviteter i gång. Nästa vecka ska vi ha arbetsmarknadsdagar där vi bjudit in 100 företag som får träffa de medarbetare som kan vara sugna på att knyta kontakter. Vi har haft starta eget-dag och har även avtal med Trygghetsrådet. Det finns också coachning och seminarieverksamhet som man kan behöva när man ska hitta en ny bana i livet.

De första forskarna har redan börjat lämna företaget.

– De 50 första gick för två veckor sedan. En del kommer att gå under sommaren andra tidigt i höst och sedan ska allt vara klart i december.

Maria Sällberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.