GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Adrian Magnusson: Moderaterna prioriterar aktiebolagens vinster före en bra skola

Kommentar efter insändare i YA 19 maj av treklöverns skolpolitiker ”Generaliseringar djupt kränkande mot välmående friskolor”.
Ystad • Publicerad 11 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Villa My, en av friskolorna i Ystads kommun
Villa My, en av friskolorna i Ystads kommunFoto: Peter Hellemarck

När Ystads Allehanda först rapporterade om Nordic International Schools etablering i Ystad var Gunilla Andersson (M) tydlig med att hon inte brydde sig om de problem en etablering kunde medföra för alla de barn och unga som går i kommunala skolor i Ystads kommun.

Om det rådde tvivel efter detta var Gunilla Anderssons prioriteringar låg, högre vinster till stora aktiebolag eller en bra skola för alla barn och unga, så blev det uppenbart efter hennes insändare 19 maj i Ystads Allehanda.

För Gunilla Andersson och hennes kollegor på den politiska högerflanken är det alltid viktigare att aktiebolag får kamma hem stora vinster på våra barn och unga än att alla barn och unga ska ha en fungerande skola.

Alla former av begränsningar i försöken att göra vinst på våra barn och unga, alla former av återtagande av den demokratiska kontrollen över den svenska skolan ska slås ner. De stora aktiebolagen och deras vinster ska skyddas.

Till vilket pris som helst tydligen, även på bekostnad av sanningen. Gunilla Andersson och hennes kollegor fortsätter med sin halmgubbeargumentation om att Socialdemokraterna skulle vara mot friskolor. Det stämmer inte. Det är Gunilla Andersson fullt medveten om.

För Socialdemokraterna är det viktigt att vi säkrar en bra skola för alla barn och unga. Då kan vi inte ha ett system där vinst till aktiebolag ska prioriteras högre än en välfungerande skola. Därför behöver vi ett kommunalt veto.

Om Ystadsborna och framförallt Löderupsborna har otur blir Gunilla Andersson kommunens högst ansvarige skolpolitiker efter valet. Vad som kommer att hända med Ystads kommuns skolor kan vi då bara frukta.

Sveriges riksdag kan i sin tur få en högermajoritet efter valet. En högermajoritet som kommer fortsätta låta undersköterskors, polisers och pensionärers inbetalda skattepengar rinna rakt ner i fickorna på bolagsdirektörer, utan några som helst begränsningar.

Vinnarna på fyra år till med moderat styre i kommunen och på fyra år med moderat styre i Sverige kommer att vara direktörer och aktieägare i stora skolaktiebolag.

Förlorarna kommer att vara Sveriges lärare, Sveriges barn och Sveriges unga som kommer fortsätta se pengar som kunde gått till deras skola istället gå till lyxbilar, lyxvillor och yachter.

Min uppmaning till väljarna är: Låt det inte hända. Rösta på Socialdemokraterna i valet 11 september.

Adrian Magnusson (S), riksdagskandidat, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.