GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Adrian Magnusson (S): Det starka samhället måste flytta fram sina positioner

Den pandemi som samhället har befunnit sig i i snart två år har visat en tydlig sak: det är inte den fria, oreglerade och otyglade marknaden som löser våra samhällskriser.
Skåne • Publicerad 17 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Det är inte marknaden som löser de behov vi har gemensamt i tider av kris och behov av stöd.

Det är istället staten och det här landets regioner och kommuner som är bäst lämpade att lösa de gemensamma samhällsutmaningarna och att se efter alla oss invånare. Staten, regionerna och kommunerna är ju i förlängningen vi, invånarna.

När pandemin slog till tog det inte lång tid innan det stod klart att vårt samhälle inte var redo för en sådan omfattande samhällskris.

Föråldrad, nästan gudomlig tro på att den fria och oreglerade marknaden skulle lösa alla våra problem visade sig vara naiva önskedrömmar som aldrig slog in. Det var istället vårt gemensamma samhällsbygge som klev fram.

Kollektivtrafiken tog omsorgs- och sjukvårdspersonalen till jobbet. Samma omsorgs- och sjukvårdspersonal, inte sällan kvinnor med dåliga villkor, såg till att alla de som behövde vård fick vård.

När landets banker inte stöttade ett näringsliv i kris klev staten in. Staten såg till att krisstöd betalades ut till industrier som såg sina intäkter försvinna över en natt.

Staten såg också till att krisstöd gick ut till landets småföretag som från en dag till en annan stod på ruinens brant. Vårt gemensamma samhällsbygge klev fram och tog vid där marknaden inte räckte till.

Efter pandemin går vi in i en ny tid. I den nya tiden är det angeläget att vi omvärderar vår syn på vårt gemensamma samhällsbygge.

Vi kan inte lita blint på att en fri, oreglerad och otyglad marknad ska rädda oss undan kriser. Det är istället dags för att vi människor gemensamt genom staten, regionen, kommunen tar ett steg framåt och ser till att vi tillsammans löser de kriser som vi ställs inför.

Bara genom en stark stat, en stark region och en stark kommun kan vi lösa framtidens kriser.

Bara genom detta starka samhällsbygge kan vi lösa klimatkrisen, arbetslöshetskrisen och de framtida hälsokriser som vi ställs inför.

Bara genom att vi människor flyttar fram våra positioner och slutar tro på den så kallade fria marknadens gudomliga kraft kan vi skapa ett starkt samhälle.

Det samhälle som alltid finns där för den sjuke, den utsatte och den som behöver stöd. Våra drömmars samhälle helt enkelt.

Adrian Magnusson (S), Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.