Annons
Insändare

Adrian Magnusson (S): När Ystads liberaler lierade sig med Sverigedemokraterna

”I vår kommun kommer vi överens med SD om praktisk politik, det känns odramatiskt.” Orden är Per-Olof Linds (L), fångade av Expressen.
Ystad • Publicerad 19 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
nya nämndsordförandena.Per-olof Lind, Liberal
nya nämndsordförandena.Per-olof Lind, LiberalFoto: Mark Hanlon

Det var första gången som en liberal företrädare i Ystad öppet sade det de flesta av oss redan visste: Att Liberalerna i Ystad diskuterar och samarbetar med Sverigedemokraterna. Ett flagrant brott mot alla de löften som gavs inför valet 2018 men som bröts så fort makt och ordförandeposter hägrade för Liberalerna i Ystad.

Liberalerna i Ystad har tidigare bemött frågor kring samarbetet med Sverigedemokraterna med kompakt tystnad. Istället har partiet försökt slå blå dunster i väljarnas ögon om att Ystads kommuns styre och Sverigedemokraterna inte alls samarbetar.

Annons

Att det sedan nästan alltid råkar falla ut som så att det är Sverigedemokraterna som stöttar Lind och hans kompanjoner har framställts som en slump. Den som har trott på det har nu fått klart och tydligt förklarat för sig hur det egentligen ligger till i Ystads kommun.

Föreställningen är slut. Ridån har gått upp. Skådespelet är över.

När Liberalerna i Ystad nu är öppna med sin vilja att samarbeta och diskutera med Sverigedemokraterna (som vill förgöra mycket av det som Linds liberala företrädare har slagits för genom historien) väcks naturligtvis fler frågor.

Kan vi förvänta oss en gemensam valplattform 2022? Kommer Liberalerna i Ystads kommun att presentera ett gemensamt valprogram med Sverigedemokraterna? Eller kommer partiernas företrädare att synas ihop på valaffischer? Frågorna är många.

Det är i alla fall häpnadsväckande att ett parti som en gång i tiden bildades för att kämpa mot konservatism och för individens frihet nu gärna samarbetar med de krafter som föraktar allt som andas liberalism och liberala värderingar.

Var det detta som Liberalerna i Ystads väljare ville ha? Om inte är det nog dags för dessa väljare att se sig om efter ett annat parti att lägga sin röst på i valet 2022.

Det finns nämligen andra partier som till skillnad från Liberalerna inte viker en tum i kampen för demokrati, frihet och jämlikhet.

Adrian Magnusson (S)

Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons