Annons
Insändare

Adrian Magnusson (S): Var är hyllningarna till det svenska välfärdssystemet?

Det svenska välfärdssystemet är ett högerpolitiskt experiment som saknar motsvarighet i världen. Vinstdrivande bolag vars huvudsakliga uppgift är att göra aktieägarna nöjda tillåts härja fritt inom vård, skola och omsorg. Dessutom med skattepengar.
Skåne • Publicerad 10 september 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hedda car
Hedda carFoto: Ali Lorestani/TT

Det är alltså inte ens så att direktörerna själva behöver gå in med sina egna pengar för att satsa på någon friskola i en rik villaförort. De får använda mina och dina skattepengar för det och kan genom kösystem och andra finesser välja ut de allra bästa (och mest inkomstbringande eleverna) till att gå på just sin skola.

Inom äldreomsorgen är det inte mycket bättre. Äldreboenden läggs där det finns mest att tjäna, det kapas i personal så mycket det går och skattepengarna som ska gå till att vårda våra äldre går rakt ner i direktörernas fickor. Samtidigt som det slås larm efter larm om bristande omsorg och på tok för lite personal. Framförallt från bekymrade anhöriga.

Annons

Trots de uppenbara bristerna i det svenska välfärdssystemet, som visar sig i bland annat sviktande skolresultat, ökad segregation och höga dödstal under den pågående coronapandemin så förändras det inte.

Alla försök till systemförändringar avvisas bestämt av den svenska borgerligheten, ivrigt påhejade av sina kumpaner i Sverigedemokraterna. De partier som innehar en majoritet i Sveriges riksdag.

Eftersom dessa partier så bestämt avvisar alla försök till reformer så måste de anse att det svenska välfärdssystemet är alldeles perfekt. Därför blir de svaret skyldiga: Var är hyllningarna till det svenska välfärdssystemet? För jag ser dem inte.

Den svenska högerns välfärdsexperiment måste avslutas. Människor far illa i det. På riktigt. Barn, unga, sjuka och gamla.

Det svenska välfärdssystemet kan dock förändras i grunden. De vinstdrivande aktörerna kan förpassas ut ur det. Välfärden kan prioritera kunskap, vård och omsorg istället för bolagsvinster.

Det krävs dock att den svenska högern fråntas sin majoritet i Sveriges riksdag. Det bästa sättet att se till så att det händer är att rösta på Socialdemokraterna i valet 2022.

Adrian Magnusson (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons