Annons
Insändare

Adrian Magnusson: Varför vill högern låta slöseriet fortsätta?

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” lär Gustav Möller (S), legendarisk socialdemokratisk socialminister ha sagt. Det går inte annat än hålla med.
Skåne • Publicerad 10 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Internationella Engelska Skolan i Solna
Internationella Engelska Skolan i SolnaFoto: Janerik Henriksson/TT

Varje skattekrona som slösas bort eller som går till annat än välfärden är en förlorad skattekrona. Det är en skattekrona som kunde och borde ha gått till fler undersköterskor, fler läroböcker eller till bättre järnvägar.

Moderaterna försöker gärna framställa sig som ett parti som tar ansvar för ekonomin. Någon moderat politiker syns ofta med armarna i kors på någon bild med en barsk uppsyn och med ett budskap i stil med att Moderaterna är partiet som minsann vill hålla koll på varenda skattekrona.

Annons

Ett budskap som ekar i sin tomhet. Med tanke på Moderaternas och deras stödpartier på högerkantens inställning till att aktiebolag får härja fritt inom skolan så känns det tämligen oseriöst. Hycklande, skulle man kunna säga.

2021 gjorde aktiebolagen i skolan vinster med 1,3 miljarder. För de pengarna hade 2 200 lärare kunnat anställas. Lärare som verkligen behövs.

Vi vet att många lärare sliter hårt för att göra det bästa för sina elever. Fler kollegor för att minska arbetsbördan är det minsta som dessa lärare kan ges.

Trots att 1,3 miljarder bara under år 2021 rann ut ur den svenska skolan så försvaras systemet av partierna på den politiska högerkanten. Hur är det möjligt?

Om man vill ha ett system där varje skattekrona går till det de är avsedda för borde ett vinstförbud inom skolan vara det första som genomfördes. Det borde råda bred enighet inom riksdagen kring detta. Som vi vet så är det ju dock tyvärr inte så.

Varje förslösad skattekrona är en stöld från skolan. Opinionsmätningar visar att det svenska folket har insett detta. Det gäller att komma ihåg det även på valdagen.

En regering med moderater, kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater kommer göra noll och intet för att förändra det nuvarande systemet. Slöseriet kommer fortsätta.

Skattekronorna kommer att fortsätta stjälas från folket, från eleverna och från barnen. Så kan vi inte ha det.

Adrian Magnusson (S), riksdagskandidat Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons