Annons
Insändare

Adrian Magnusson: Ystad behöver göra sig redo för att ta emot ukrainska flyktingar

I torsdags 24 februari rullade de ryska stridsvagnarna in över den ukrainska gränsen efter att Vladimir Putin meddelat att Ukraina skulle invaderas. Människor har sedan dess fördrivits från sina hem och fått fly för sina liv undan de ryska trupperna och missilerna.
Europa • Publicerad 4 mars 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christina (endast förnamn) kommer från ”det där landet” (Ryssland) och lämnade Kiev redan på torsdagen och kom först under måndagen den 28 februari fram till polska gränsen, där hon väntar med sin kanin i famnen. Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen.
Foto Ola Torkelsson / TT / Kod 75777
Christina (endast förnamn) kommer från ”det där landet” (Ryssland) och lämnade Kiev redan på torsdagen och kom först under måndagen den 28 februari fram till polska gränsen, där hon väntar med sin kanin i famnen. Flyktingar från kriget i Ukraina korsade på måndagen gränsen till Polen vid gränsövergången Medyka i södra Polen. Foto Ola Torkelsson / TT / Kod 75777Foto: Ola Torkelsson/TT

Vi har redan fått se bilder på lägenhetshus som attackerats av ryska robotmissiler och människor som blödande bärs och vandrar ut från det som för några sekunder sedan var deras hem.

UNHCR varnar för att upp emot flera miljoner ukrainska medborgare kommer att fördrivas från sina hem. Det talas om att vi kommer att få uppleva den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget.

Annons

Många ukrainska medborgare har tagit sig ut ur landet och hamnat i flyktingläger i länder vid EU:s östra gräns.Skåne är precis som vid tidigare flyktingströmmar den svenska porten till Europa.

Ystad och Trelleborg är två av Skånes största hamnstäder. Det är rimligt att anta att just dessa två städer snart kommer att vara centrum för de ukrainska flyktingar som lyckats ta sig över Östersjön till Sverige.

Vi som bor, lever och verkar i de här städerna måste visa vår solidaritet med dessa människor. Det måste också finnas en tydlig politisk vilja att ta emot och ta hand om dessa människor.

Statsministern har rätt i att Sverige inte kan ta hela ansvaret. Det är dags för andra länder att ta det ansvar de inte tog 2015. Men Sverige måste ta sin del av ansvaret.

Europa befinner sig i krig. Människor flyr för sina liv. Ett land bara några hundra mil härifrån har blivit invaderat av en aggressiv stormakt.

EU:s flyktingmottagande ställs inför sin förmodligen största prövning någonsin. Sverige måste ta sin del i ansvaret att ta hand om dessa människor och visa att EU-systemet som inte fungerade 2015 kan fungera 2022.

Ystads och Trelleborgs kommuner måste vara redo för att ta emot män och kvinnor, barn och gamla som flyr från krig och terror och som bär på ofattbara trauman. Sveriges regering måste också se till att stötta Ystads och Trelleborgs kommuner i detta arbete. Nu är tiden för solidaritet.

Adrian Magnusson (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons