GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Agneta Stål: Tiggeri ska inte bekosta kultur på särskilda boenden

Vilka kärnverksamheter i Ystads kommun ska fortsättningsvis bekostas med välgörenhet/tiggeri?
Ystad • Publicerad 23 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Publiken på äldreboendet sjöng med och klappade i händerna när det blev uppträde med sång, gitarr och trumpet.
Publiken på äldreboendet sjöng med och klappade i händerna när det blev uppträde med sång, gitarr och trumpet.Foto: Kajsa Wall

Ur led är väl tiden, när pengar, som samlats in medelst tiggeri och välgörenhet ska användas till att finansiera delar av Ystads kommuns kärnverksamhet, det vill säga till särskilda boenden. I detta fall skall det finansiera mer kultur/musik till särskilt boende, säbo.

Det är väl till sådant våra skattepengar ska gå?

De som bor på säbo har oftast arbetat i hela sitt liv och därmed betalat skatt som avses användas till kommunernas kärnverksamhet, vård, skola och omsorg. De boende betalar även en bra slant för sitt boende.

Men nu ska de alltså lita till människors välvilja/välgörenhet för att få ”tillräckligt” med kultur på sitt säbo. I min värld är det helt absurt och en skymf mot de gamla att kommunerna inte själv bekostar detta.

Är det ett systemskifte på gång? Vilka politiker har godkänt detta? Eller är det ett tjänstemannabeslut? I förlängningen borde det i sådana fall innebära skattesänkningar.

Jag undrar också om det, även i fortsättningen, är okej att man från kommunens skattefinansierade kärnverksamheter söker bidrag från ideella välgörenhetsorganisationer?

För att undvika missförstånd vill jag särskilt påpeka att jag absolut inte har något emot mer kultur till säbo. Ej heller cykeln till lss, tvärtom.

Detta ska, dock, naturligtvis betalas med skattepengar, som brukligt är i Sverige.

Ser fram emot svar.

Agneta Ståhl, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.