Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg: Att hindra smittspridning är en solidaritetshandling

Sedan utbrottet av coronavirusepidemin har det varit ett oerhört massmedieintresse för alla tänkbara aspekter på infektionen – näst intill hysteriskt.
Skåne • Publicerad 13 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att göra vad man kan för att undvika föra coronasmittan vidare är en solidaritetshandling gentemot äldre och sjuka, anser insändarskribenten.
Att göra vad man kan för att undvika föra coronasmittan vidare är en solidaritetshandling gentemot äldre och sjuka, anser insändarskribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

När man arbetar inom sjukvården förstår man vilken kraftig oro detta fört med sig inom stora delar av befolkningen och enstaka personer har blivit minst lika sjuka av oron som de kunde bli av coronavirussmittan.

Självutnämnda experter har bidragit med att sprida oro genom att vidaresprida och förstärka rykten, vilket kan göra stor skada.

Annons

För oss som är något äldre kan man ge en relation till farlighetsgraden genom att hänvisa till ”Asiaten” och Hongkong-influensan” från andra sidan millenniegränsen. Spridningen och farlighetsgraden av coronaviruset är mycket lik dessa pandemier.

Det är visserligen stor risk att många av oss ska få denna nya influensasjukdomen, men det är ytterst liten risk att vi inte ska överleva såvida vi i övrigt är rimligt friska.

Hela det enorma försöket att begränsa epidemin/pandemin går således ut på att hindra sjukdomen från att nå de med allvarliga hjärt-lungsjukdom – oftast gamla människor – och andra med allvarliga kroniska sjukdomar.

Barn, människor i yrkesverksam ålder och friska pensionärer kan således vara lika trygga eller oroliga som de är vid den vanliga säsongsinfluensan som brukar drabba Sverige vid denna tid på året varje år.

Våra försök att hindra smittspridningen ska ses som en solidaritetshandling mot de som redan tidigare är sjuka – det är för dem vi ska anstränga oss, inte för vår egen del.

Om vi ska vara solidariska gäller följande:

1. Lita på Folkhälsomyndigheten. Det är inte säkert att det alltid har rätt, men det finns ingen som vet mer än den. Sprid inte falska rykten, de kan göra mycket skada

2. Följ sjukvårdens rekommendationer. De är väl genomtänkta och följer vi dom kan sjukvården ägna sig åt de sjuka som bäst behöver dess omsorger

3. Tag ansvar för att hindra smittspridning i allmänhet och till de redan kroniskt sjuka i synnerhet

4. Inse att gemensam solidaritet bäst kommer att bekämpa virusinfektionen

Annons

Åke Andrén-Sandberg

Läkare, Liberalernas gruppledare i Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons