GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åke Andrén-Sandberg: En klassiker – Capio väljer att svartmåla budbäraren

Det är tråkigt att behöva löpa gatlopp i massmedia beroende på att man varit visselblåsare, och det är synnerligen besvärligt att bli påhoppad med svepande omdömen och insinuationer som man inte kan försvara sig emot.
Foto: Anders Egle
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Situationen förefaller som att när den anmälda verksamheten inte moraliskt kan försvara sig svartmålar man budbäraren stället. Klassiskt, men lika väl sorgligt.

När vi på Borrby vårdcentral i 90 minuter i januari i år fick besked att vi bara fick göra medicinska åtgärder som vi kunde ta betalt för respektive att vi skulle maximera diagnosställandet för att kliniken och dess ägare skulle få mer betalt skrev jag ett brev om att jag tyckte olika.

Brevet skickades till mina två närmsta chefer. Elva arbetsdagar senare blev jag uppsagd.

Jag skrev då en insändare avsedd för Dagens Nyheter, men skickade den först till Capios ledning i Göteborg i hopp om att få till en diskussion.

Den representant ledningen då skickade till mig sa att man kvarstod vid sitt vinsttänkande och hotade mig med åtgärder om jag gick vidare till massmedia.

Jag skickade då insändaren till DN. Det är ikraftsättande av dessa hot vi nu ser.

Att vara läkare är inte alltid lätt och att säga att man inte kunnat göra något bättre vore orätt.

Jämfört med de flesta läkare på vårdcentralerna har jag dock med all sannolikhet mer erfarenheter och kunskaper än de flesta.

När jag nu är inne på 45 året som legitimerad läkare, varav fyra som distriktsläkare, är det osannolikt att jag inte skulle kunna klara arbetet på vårdcentralerna i Borrby – 45 års dagliga bedömningar av patienter ger både en praktisk sjukvårdskunskap och en helhetssyn som Capio uppenbarligen inte förstår.

Att jag skulle gjort utredningar långsamt har aldrig någon sagt till mig tidigare (varför ger Capio den informationen första gången via Ystads Allehanda?) men att jag skriver lika korta journalanteckningar och på samma sätt som de flesta av mina kolleger när inget annat behövs är korrekt (varje patient kan ju läsa och bedöma själv i ”Mina vårdkontakter).

Att Capio plötsligt pekar ut mina medicinska tillkortakommanden just efter det att jag sagt att jag inte ställer upp på att bara göra det Capio kan tjäna pengar på är faktiskt anmärkningsvärt, jag har ju arbetat på vårdcentralen i två år.

Att de tycker att jag är så dåligt att jag är sämre än hyrläkare som turas om olika veckor är faktiskt ännu svårare att tro på.

Att jag är så usel att jag fick precis en timma på mig att lämna vårdcentralen – och utan möjlighet att lämna över pågående patientärenden till någon annan läkare – tyder väl allra mest på dåligt omdöme av vårdgivaren (man skulle aldrig ens kunna tänka sig ett sådant omhändertagande av patienter i andra sammanhang).

Det mest anmärkningsvärda är kanske ändå att Capios representant väljer att gå ut med sina anklagelser i massmedia som en förklaring till att jag tvingades gå från arbetet fredag klockan 16 precis innan en veckas planerad ledighet.

Vad var skälet till det – var det för att smutskasta mig, som denna vecka är i Afrika, eller för att informera patienterna om att det fått för dålig vård de senaste två åren?

Eller var det möjligen för att de är rädda för att andra personer också ska våga träda fram som visselblåsare?

Eller – troligast – för att vända fokus bort från det det egentligen handlar om: Capios dubbelmoral.

Jag är stolt är den sjukvård jag bedrivit i Borrby och tackar alla patienter och personal som givit mig glädje och stöd i arbetet de två åren.

Åke Andrén-Sandberg

Nu i Dire Dawa och Addis Abeba (Etiopien), förhoppningsvis snart i Ystad

Läs mer