Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg (L): Snabbtesterna lämpar sig bara för smittspårning men är annars för osäkra

Region Skåne har upphandlat 200 000 snabbtester för att spåra covid-19. De är av märket Abbot Panbio COVID-19 Ag Rapid Test® och anges av tillverkaren i en test med 317 blodprov från misstänkta fall av sjukdomen ha en sensitivitet på 93 procent och en specificitet på 99 procent.
Skåne • Publicerad 4 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Snabbtester i Lund
Snabbtester i LundFoto: Johan Nilsson/TT

När man testat metoden på Universitetssjukhuset i Lund (man testade samma prov både med den nya snabbtesten och den långsammare men säkrare PCR-testen) på 95 patienter med covid-19-liknande symptom var sensitiviteten 93 procent och specificiteten 100 procent.

Det innebär att om 100 patienter med verklig covid-19-smitta testas så kommer 93 av dem att fångas med snabbtestet, medan sju inte kommer att upptäckas (”falskt negativa”).

Annons

Om 100 personer som i verkligheten inte är smittade av covid-19 testas så kommer ingen att få svaret att de har sjukdomen (ingen ”falskt positiv”).

Ännu tydligare kan det uttryckas som att man kan lita på ett utslag som säkert att man är smittad i alla fall (”positive predicted value” 100 procent) men att ett utslag som säger att man inte är smittad är fel i var 33:e fall (”negative predicted value”) – allt under förutsättning att provet taget inom fem dagar efter att man fått symptom på sjukdomen. Om man tar testet senare blir det genast mycket osäkrare.

Testet lämpar sig således exempelvis för smittspårning på akutmottagningar och inom äldreomsorgen, medan osäkerheten är för stor för andra sammanhang.

Expertisen vid Universitetssjukhuset avråder således för närvarande från att använda testet på personer utan symptom om de inte varit i kontakt med någon som har påvisats vara smittad.

Åke Andrén-Sandberg, läkare, ordförande för Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons