Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg: Sjukvård saknar en övergripande helhetssyn

När man utbildar läkare, sjuksköterskor och andra inom sjukvården följs numera mantrat att patienterna inte är ”ett blodtryck”, ”en blindtarmsinflammation” eller ”en depression.”
Skåne • Publicerad 10 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åke Andrén-Sandberg
Åke Andrén-SandbergFoto: Janerik Henriksson/TT

Varje patient ska ses som en människa med ett eller flera symptom eller diagnoser, vilka sjukvården ska göra vad den kan för att avhjälpa. En helhetssyn på sjukdomen och den sjuke ger bäst slutresultat.

Då borde samma synsätt gälla också på ett överordnat plan. Ett exempel på det motsatta ser vi emellertid nu när vårdcentralen i Gärsnäs omvandlas till en filial till vårdcentralen i Borrby.

Annons

Man kan ha många dystra tankar om detta eftersom det leder till att många patienter i Gärsnäsområdet nu kommer längre från den sjukvård som fram till nyligen fungerade utmärkt i Gärsnäs.

Riktig illa blir det emellertid när man ser att Skånetrafiken samtidigt (!) lägger ner kollektivtrafiken mellan Hammenhög och Borrby. Inga bussar ska trafikera denna sträcka längre.

Vill man åka kollektivt från Gärsnäs får det göras via bussbyte i Simrishamn eller Ystad och ett läkarbesök blir då nästan en heldagsaffär. Vill man i stället ta bilen motverkar man det miljötänkande som vi alla vill skall vara en ledstjärna.

Idag förefaller det som om sjukvården ibland bara värnar om sin ekonomi och kollektivtrafiken om sin – men ingen värnar om patienterna, resenärerna eller miljön. Måste det vara så?

Åke Andrén-Sandberg, Liberalerna, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons