Annons
Insändare

Alf Dahl: Vattenbrist och översvämningar – är det bara klimatet?

Vi får numera återkommande signaler om att spara vatten för grundvattnet inte räcker till. Grundvattnet fylls inte på snabbt nog, magasinen är tomma och tidvis förorenade.
Skåne • Publicerad 10 september 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Water drops fall from a hand pump into a vessel.
Water drops fall from a hand pump into a vessel.Foto: Yirmiyan Arthur

Vi får också återkommande rapporter om katastrofer i samhällen som översvämmas av flodvågor som åstadkommits genom intensivt regnande.

De lärde tvistar väl inte så mycket men dock om vi har små eller stora klimatförändringar som skapat nya oberäkneliga väderlekssituationer.

Annons

Vad gäller samhällen som drabbas diskuterar man vilka åtgärder som behöver göras för att leda överskottsvatten på ett sådant sätt att det inte ska drabba människor utan att vattnet på ett ”ofarligt” sätt ska kunna ta sig till slutstationen dvs haven.

Om vi nu inte hade ställt till det så att vi dränerade ut vårt grundvatten från all odlingsmark till vattendrag som mynnar i haven, låtit våra reningsverk ha slutstation i haven, tömt vårt dagvatten i haven, asfalterat och placerat betongbunkrar med meters mellanrum i städerna utan tagit hand om vårt naturliga vatten, så kanske det sett annorlunda ut.

Våra vattendrag och hav hade säkert mått bättre, vi hade kanske haft en stabilare grundvattennivå och vi kanske hade haft ett rikare djurliv.

Jag menar inte att vi ska sluta vara rationella men kanske tänka till en extra gång när vi vidtar en åtgärd så att vi inte förstör något annat.

Se till att vår nederbörd liksom dräneringsvatten samlas upp i våtmarker på lämpliga ställen så att djurliv och grundvatten får sin beskärda del.

Bygg tätorter på ett sådant sätt att vattnet har någonstans att ta vägen och gör det nu, men släpp inte ut det som borde bli grundvatten i haven.

Alf Dahl, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons