unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Alliansen: Med vår strategi utvecklas Ystads lasarett

Socialdemokraterna har under sommaren försökt sätta bilden att vi i Allians för Skåne inte prioriterar sjukvården i sydöstra Skåne och att stora neddragningar är att vänta på Ystads lasarett. Det stämmer inte.
Lasarettet i Ystad ska ta emot ortopedpatienter från SUS i Malmö och Lund.
Lasarettet i Ystad ska ta emot ortopedpatienter från SUS i Malmö och Lund.
Foto: Anette Sjöstrand
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I själva verket har vi tagit initiativ till en rad reformer som syftar till att utveckla Ystads lasarett. Vi menar att lasarettet har en viktig roll att spela, inte bara för sydöstra Skåne utan för hela vår region.

Därför jobbar vi för att stärka sjukhusets profilområden, såsom BB/förlossning och ortopedi.

Exempelvis inleds nu ett pilotprojekt där det ska testas att låta patienter, som skulle fått vård på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Lund eller Malmö, i stället få sin vård på lasarettet i Ystad.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det här projektet bidrar till att skapa en stabil ortopedisk verksamhet i Ystad och ligger väl i linje med vår vision om att stärka lasarettets ställning som akutsjukhus.

Men till skillnad från Socialdemokraterna tror vi inte att alla sjukhus behöver göra precis allting. Om sjukhusen istället ges möjlighet att koncentrera sig på och stärka sina respektive profilområden, tror vi att vårdkvaliteten höjs för patienten samtidigt som de anställdas arbetssituation förbättras.

Det handlar också om att skåningarna ska få vård på rätt vårdnivå. En del av de behandlingar som idag utförs på Ystads lasarett skulle lika gärna kunna utföras inom primärvården.

En annan sak som skiljer oss allianspartier från Socialdemokraterna är synen på ekonomin. Vi menar att en ekonomi i balans är en förutsättning för att skåningarna ska ha en sjukvård att lita på, inte bara idag utan också i framtiden.

I Allians för Skåne arbetar vi därför målmedvetet för att förbättra sjukhusens ekonomi så att de – Ystads lasarett såväl som regionens alla andra sjukhus – kan fortsätta att utvecklas och stärkas inom sina respektive profilområden.

Så vad är Socialdemokraternas strategi för att utveckla Ystads lasarett och den skånska sjukvården? Att fortsätta att göra saker och ting på samma sätt och säga nej till alla förändringar?

Det är visserligen en strategi, men vi i Allians för Skåne väljer en annan.

Christer Sörliden (L), ordförande sjukhusstyrelsen Ystad

Åsa Ekblad (M), förste vice ordförande sjukhusstyrelse, Ystad

Eva Clausson (C), ledamot sjukhusstyrelsen Ystad

Anne-Li Roshagen (KD), ersättare sjukhusstyrelsen Ystad