GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alliansen: När Ystads lasarett mår bra så mår Skåne bra

Alliansen i Region Skåne fortsätter att prioritera Ystads lasarett. Förutom våra tidigare steg för att utveckla lasarettet så har vi i vårt budgetförslag för 2021 föreslagit att lasarettet ska få mer resurser och en större handlingsförmåga.
Ystad • Publicerad 23 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystads lasarett
Ystads lasarett
Foto: Anette Sjöstrand

Ja, lasarettet i Ystad ligger varmt i våra allianshjärtan. Vår vision för lasarettet är en tillgänglig vård, en förlossningsvård i världsklass och en komplett akutsjukvård. Allt detta patientnära.

Det är ett stort uppdrag, som kräver resurser. Vi vill därför inför 2021 tillföra mer resurser till Ystads lasarett. Lasarettet ska ha de bästa förutsättningarna för att utföra sitt viktiga uppdrag, dessa nya medel kommer hjälpa till.

Men det krävs även att vi politiker ibland vågar ta ett steg tillbaka och lyssna på verksamheten. Deras behov, kunskap och erfarenheter är det enda som kan föra vården framåt.

Därför kommer vi samtidigt även att göra det enklare för lasarettet att anpassa sin verksamhet genom en högre lokal investeringspott. Med dessa medel kan vi ge mer makt åt det lokala lasarettet att anpassa sina efter sina medborgares behov.

Exempelvis har medarbetarna bedömt att de kan utöka sin operationskapacitet med 400 operationer per år, om de får pengar till att investera i en ombyggnation av sina lokaler. Nu ger vi dem den möjligheten i vårt budgetförslag för 2021.

Ystads lasarett är en central del i hela Skånes vårdsystem. För alliansen är det därför självklart att satsa på det! Vi välkomnar därför alla möjligheter att i framtiden utveckla våra verksamheter, exempelvis cytostatika- och urologiverksamheten. Under vår ledning har vi börjat diskutera att utöka dessa verksamheter.

På samma vis har alliansen redan nu påbörjat ett projekt med utökad ortopedi i Ystad. Projektet har inneburit att Ystad kunnat avlasta SUS, vilket hjälper hela Skåne. Kanske kan vi göra något liknande med cytostatika- och urologiverksamheten?

Som sagt, när Ystads lasarett mår bra, så mår Skåne bra.

Christer Sörliden (L), ordförande sjukhusstyrelsen Ystad

Åsa Ekblad (M), förste vice ordförande sjukhusstyrelsen Ystad

Eva Clausson (C), ledamot sjukhusstyrelsen Ystad

Anne-Li Roshagen (KD), ersättare sjukhusstyrelsen Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer