Alliansen: Psykiatriambulansen räddar liv
Idag är det Värlsdagen för mental hälsa och då är det glädjande att kunna konstatera att förutsättningarna nu finns för att ta nästa steg i projektet. Inom kort kommer psykiatriambulansens upptagningsområde att utökas till fler skånska kommuner så att ännu fler patienter med akuta psykiatriska problem kan tas om hand redan i sina hem av personal med rätt kunskap och kompetens.
Psykiatriambulansen, eller PAP-enheten, (Enheten för Prehospital Akut Psykiatri) som den kallas i Region Skåne är en viktig form för omhändertagande av människor som försöker ta sitt eget liv, har tagit en överdos av narkotika eller råkar ut för akuta psykotiska tillstånd och blir en fara för sig själv och andra. Innan pilotprojektet med psykiatriambulansen startade var det ofta polisen som ryckte ut vid sådana här ärenden, ibland tillsammans med en vanlig ambulans. Men allvarlig psykisk ohälsa är en sjukdom och inte ett polisärende. En person som mår väldigt dåligt och har djup ångest befinner sig i oerhört utsatt och sårbar position och en polisinsats är då inte det bästa omhändertagandet.
Psykiatriambulansen var efterlängtad när den drog igång och nu efter närmare ett års verksamhet har erfarenheterna varit mycket positiva. Sedan 25 november 2019 har den funnits i Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg. Med start i oktober-november ska den nu utökas till att omfatta även Lund, Lomma, Burlöv och Staffanstorp. Redan i början av projektet kunde man konstatera att mer än en tredjedel av de sökande med psykiatriska problem fick hjälp redan på plats av PAP-enheten och behövde inte åka in till den psykiatriska akutmottagningen. Det blir både en lättnad för patienten, som inte behöver lämna sitt hem i onödan och en avlastning för den psykiatriska akutsjukvården. Samtidigt som psykiatriambulansen har varit igång har psykiatrin i Skåne under första halvåret 2020 också sett en halvering av vårdnära suicid jämfört med samma period förra året. PAP-enheten kan ha bidragit till detta tillsammans med andra faktorer som t ex utbildning för personalen.
Psykiatriambulansen, som bemannas av en ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska är ett gott exempel på hur flera olika professioner kan samverka för att göra en god och säker helhetsbedömning av patienten på plats. Det professionella bemötandet gör stor skillnad för patienten. En uppföljningsstudie som har gjorts i Region Stockholm, som var först med att införa psykiatriambulans, visar att patienternas upplevelse var avsevärt bättre jämfört med när en vanlig ambulans larmades till platsen eller när polisen kom dit. Patienterna kände att de fick ett tryggt omhändertagande, att personalen lyssnade på dem, tog dem på allvar och anpassade sitt bemötande till deras behov. De kände sig mer delaktiga och fick vara med och bestämma över sin egen vård.
Det finns också andra äldre studier som visar att en tidig insats av personal med specialistkompetens är till stor hjälp för att patientens vård ska slå väl ut. En utvärdering pågår nu också av det skånska pilotprojektet, som hittills tyder på liknande resultat.
Även sjukvårdspersonalen är nöjd med hur arbetet med PAP-enheten har utvecklats. Ambulanspersonalen som ofta inte är utbildade för att hantera personer som har psykiatriska problem och ett annorlunda beteende känner en trygghet i att det finns en psykiatrisjuksköterska med på plats. De har också fått en ökad kunskap om hur de ska bemöta psykiatrins patienter som de har nytta av i sitt dagliga arbete. Personalen uppskattar att arbeta tillsammans över professionsgränserna och att få ta del av varandras kompetens.
Med psykiatriambulansen får Region Skåne en säkrare, mer effektiv och jämlik vård och en bättre upplevelse för både personal och patienter. När nu projektet utökas till att omfatta fler skånska kommuner kan fler skåningar med akuta psykiatriska problem få rätt hjälp snabbt.
Per Einarsson (KD), ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden
Charlotte Bossen (C), vice ordförande
Annsofie Thuresson (M), ledamot,
Susanne Bäckman (L), ledamot