Insändare

Amina Rasljanin: Tack Stefan Löfven, de enar Sverige i kristid

Sverige Artikeln publicerades

Söndagens väntan på ditt tal, Stefan Löfven, kändes som en evighet. "Första gången man talar till nationen" stod det i en artikel och dessa ord byggde upp en oro och en undran över om det är nu du inger oss orden "samhället stängs ner".

Men nej, där satt du, trygg och lugn med en svag rörelse med ena handen över den andra, förklara det vi redan visste egentligen, men försökte förtydliga vårt ansvar och vår gemenskap.

Ditt tal dröjde inte länge och när det var slut ska jag inte ljuga och säga att jag var nöjd, snarare lite besviken "var detta allt?"och jag var nog inte den enda i Sverige som kände så...

Det tog ett tag, jag reflektera över dig, ditt tal och dina handlingar i denna krissituation. Och då jag är av annan nationalitet inom Europa så följer jag dess hantering av denna krissituation (som är totalt motsatsen till Sveriges regering) och tänker emellanåt på varför Sverige inte inför sådana restriktioner, varför du (och självklart hela regeringen) hanterar situationen som ni gör...

Då, Stefan Löfven, då förstod jag att du är skapad för att leda Sverige och vara våran statsminister. Du känner ditt folk, du känner dina invånare.

Nej Sverige är inte som alla andra länder inom Europa. Vi är ett väldigt liberalt land, folket är liberalare än liberaler och du är väl medveten om att ditt folk inte kan ta en "order" utan en grund.

Du vet att du behöver stå bakom varje beslut för att dina invånare vill veta varför, utifrån vilken grund har dessa beslut tagits? Vi kommer inte bara buga och ta emot dina/regeringens order bara för att. Vi kommer ta vårt ansvar, det vet jag att varje invånare kommer att göra, och dina handlingar visar att du inte enbart vet vilket folk du leder men även att du litar på oss.

Jag har på jobbet hört massa kommentarer om varför skolor inte stängs ner och när du stängde gymnasiet med flera förra veckan kom det samma kommentarer men "är detta vårt Sverige nu".

Stefan Löfven du har bevisat i denna situation, som möjligtvis än så länge bara är en början på vad som komma, att du vet vem ditt folk är.

Vi är inte tyskar, spanjorer, italienare etcetera - vi är svenskar. Dina val har haft en grund och även om kommentarer kommer så har du tagit dina beslut utifrån situation som pågår just då och genom talet ikväll förberett oss på att fler beslut kan ske, planerat eller plötsligt, att vi ska ta vårt ansvar för att ni litar på oss, att vi är enade.

Stefan Löfven du leder Sverige som ett. Tack för det, för det var länge sen Sverige var så enat och tryggt – och detta har du lyckats med i en krissituation.

Amina Rasljanin

Simrishamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.