GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Kristiansen (SP): Den politiska polariseringen är förödande för Skurups kommun

Polariseringen i Skurups kommun har gått för långt. Regelmässigt är dock livet njutbarare i opposition utan ansvarstagandet än det är vid styrspakarna.
Skurup • Publicerad 30 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utsikt över hela Skurup med omnejd.
Utsikt över hela Skurup med omnejd.
Foto: Sprisse Nilsson

Oppositionspartierna – dit räknas Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna med bihang – envisas med att inte bara opponera utan bokstavligen agera motsträvigt i för kommunen väsentliga utvecklingsfrågor. Borde det inte vara dags att lämna ideologiska plattformar och delta i realpolitiken?

Sverigedemokraterna måste överge sitt retoriska mantra att det pågår en massinvand-ring, detta för att bli sedda och lyssnade till med realism. Annat måste etiketteras som ren populism.

Ett viktigt oppositionsparti som SD borde se till att få samsyn med de styrande partierna om stora frågor. Så har knappast skett när kommunen stod inför likvidi-tetsproblem, inte heller vad avser lösningar om byggnationer på centrala platser i Skurup.

Nästan anas småaktighet framför ett visionärt perspektiv. Stundtals tycks Sverigedemokraterna ha så ont i båda fötterna att man inte vet vilket ben man vill stå på.

Socialdemokraterna återkommer ständigt med förklenande omdömen om de styrande. Beskyllning om svågerpolitik spänner från oförstånd till fabricerad lögn. Det tycks som att de är ett enda stort klagomålskompani.

Så bygger man inte en realistisk opposition ledande till ett samarbetsklimat som det bästa för kommunens invånare. Det gäller inte minst synen på förvaltningens arbete som nedvärderas för åtgärder och beskylls med rena lögner.

Lögner och halvsanningar är tyvärr en ofrånkomlig del av politiken. Det gäller att beskriva motståndaren i så dålig dager som möjligt och sig själv i den bästa tänkbara.

Men det finns gränser. Speciellt sossar har intresse av att odla ideologiska konflikter, förmodligen mer som härmning av egna ledande partiföreträdare än förnuftigt tänkande. Detta har lett fram en politisk kultur med mycket hög konfliktnivå.

Nämnas bör att man centralt i Skurup inte tillåter byggnation till den höjd som krävs för ekonomisk hållbar finansiering, vem ska betala förlusterna? Detta är obskyr politik när den är som värst.

Överdrifter och stridsrop hör till den politiska debatten. Men den taktik som sossarna med släptåg från yttersta vänstern använder är ett gift och måste möta ett bredare motstånd. Det måste både de styrande partierna och SD gemensamt delta i. Här finns en del kvar att bevisa.

Det måste bli ett slut på att så split mellan partier som i slutändan är beroende av varandras framgångar för att bringa reda i Skurups kommun.

Ett stort ansvar vilar på dessa partier att inte delegitimera S-oppositionen. Istället måste man verka för att utveckla denna till den pendang som behövs, inte minst för att legitimera den egna politiken. Det gynnar troligen kommunens medborgare bättre och värnar demokratins normer och former.

Anders Kristiansen, Skurupspartiet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.