GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Andreas Schönström: Högerstyret måste ändra beslutet chockhöja biljettpriserna

Förra fredagen beslutade Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Region Skåne att chockhöja biljettpriserna i Skånetrafiken. Det handlar om helt orimliga höjningar, skriver Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
Skåne • Publicerad 21 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Två pågatåg
Två pågatågFoto: Johan Nilsson/TT

Skåningarna har tvingats betala några av landets högsta, och minst subventionerade, biljettpriser i kollektivtrafiken under en längre tid. Men med fredagens beslut blir det ännu dyrare. Biljettpriserna för tåg- och bussresor ska höjas med i snitt tio procent.

Läget för många hushåll är nu mycket ansträngt. Priserna har ökat med omkring tio procent, medan lönerna bara ökat med mellan två och tre procent. Mat, el, hyror, drivmedel – allt blir dyrare och lönerna hänger inte med. Det innebär att hushållen får allt mindre pengar att röra sig med. I ett sådant läge måste den offentliga sektorn ta ett ansvar och försöka minska den ekonomiska smällen för hushållen.

Högerstyret gör nu tvärtom genom att besluta att biljettpriserna i Skånetrafiken ska höjas lika mycket som alla andra priser. De motiverar detta med att regionfullmäktige 2017 beslutade att biljettpriserna varje år skulle höjas med konsumentprisindex. Men det är ett märkligt argument. För det första för att det var de själva som 2017 drev igenom detta beslut. Vi Socialdemokrater ville att den årliga prisökningen skulle fastställas till 2 procent, men vi fick vika oss för majoriteten. Att motivera dagens beslut om prishöjningen med att de själva beslutat om dessa prishöjningar tidigare är ett ganska märkligt sätt att argumentera. För det andra för att Skånetrafiken naturligtvis kan vända sig till regionfullmäktige och konstatera att det är orimligt att i nuläget höja priserna med KPI och istället begära större budgetanslag.

Men istället för att själva ta ansvar rullar högerstyret över kostnaden på de skånska resenärerna.

Det är också slående hur lite vallöften betyder. I sitt valmanifest skrev Sverigedemokraterna att ”för att få tillbaka resenärer inom kollektivtrafiken efter pandemin är det extra viktigt att göra kollektivtrafiken prisvärd för alla resenärer”. Det är nog få resenärer som anser att en höjning av biljettpriserna med tio procent gör kollektivtrafiken mer prisvärd. Det är skillnad på vad Sverigedemokraterna säger före valet och vad de säger efter.

Runt en halv miljon resor görs med Skånetrafiken varje dag. Vissa resenärer åker för att komma snabbare till sitt arbete, andra för att slita mindre på klimatet och en hel del för att de helt enkelt inte har något alternativ. Klassperspektivet visade sig tydligt under pandemin då det var de med de lägst inkomsterna, och som inte hade arbete som kunde skötas hemifrån, som var utlämnade till att fortsätta åka kollektivt trots smittorisken. Då drog det dåvarande alliansstyret ner trafiken för att spara pengar med resultatet att trängseln ökade, med uppenbar risk för ökad smittspridning.

Nu fortsätter den dåliga behandlingen av de skånska kollektivtrafikresenärerna. Det handlar om flera tusenlappar mer om året året för ett hushåll för att kunna åka kollektivt. Förstår Moderaterna och Sverigedemokraterna överhuvudtaget villkoren för alla som kämpar med sin ekonomi och som måste ta sig till jobbet eller skolan?

Vi socialdemokrater i Region Skåne kräver att högerstyret tar tillbaka sitt förslag om de kraftiga höjningarna.

Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.